fbpx

Ezek a hiányszakmák Magyarországon 2019-ben

A KSH minden évben nyilvánosságra hozza azon munkaterületek listáit, melyekre igen élénk kereslet mutatkozik a munkaerőpiacon, egész egyszerűen azért, mert adott szakmakörökben jóval kevesebb a megbízható és szakmailag is megfelelő munkaerő. Az okok persze igen mélyen gyökereznek, így ezt most természetesen nem kíséreljük meg részleteiben feltárni, egyszerűen csak megmutatjuk, hogy 2019-ben mely szakmákat érdemes tanulni, amennyiben valaki biztos munkahelyet szeretne magának.

A KSH felmérései természetesen régiónként, sőt megyénként is elérhetőek, de mindenképpen érdekes tendencia, ha mindezeket globális szinten vizsgáljuk. Arról már évek óta megosztó hírek jönnek, hogy a gépiparba mennyire nehéz megfelelő, és szakmailag felkészült munkaerőt találni, mert ez az egyik olyan terület, melynek végzett diákjai inkább külföldön keresik a boldogulást.

Ugyanígy igaz ez az olyan hiányszakmákra, mint a kőműves, a hidegburkoló, a villanyszerelő, vagy az asztalos, sok helyről hallani is panaszt éppen ház- vagy lakásfelújítás előtt álló családoktól, milyen nehéz jó szakembert találni, akit pedig igen, akad, hogy már másfél évre előre tele a naptárja.

A szociális szektorban is akadnak feltűnő lyukak. Legalább két olyan régió van az országban – Közép-Magyarország és a Nyugati-Dunántúl – ahol óriási hiány van Szociális gondozó és ápoló végzettségű szakemberekből. Ez a munka meglehetősen speciális abból a szempontból, hogy rendkívül nagyfokú elhivatottságot, empátiát és türelmet igényel, ezek pedig olyan tulajdonságok, melyekkel egy-egy tanfolyam résztvevőinek készen kell érkezniük, hiszen nem tanulhatóak.

A hiány persze az egészségügy területét is érinti, itt gyakorlatilag országos szintű hiány lépett fel gyakorló mentőápolókból. Ha a Szociális gondozó és ápoló képzés esetén azt mondtuk, hogy a szükséges kompetenciák messze nem mindegyike tanulható, úgy ez itt is hatványozottan igaz, nem hiába egy rendkívül sokrétű, és igencsak hosszú, több, mint 1 éves tanfolyamon zajlik a képzésük.

Fontos terület, melyet még nem érintettük, az informatika. A talán leginnovatívabb, folyamatosan fejlődő tudománytechnológiai ágazatban temérdek elérhető képzés létezik, nem hiába: akár CAD-CAM informatikusnak, akár Szoftverfejlesztőnek tanul az ember, gyakorlatilag, amint a bizonyítvány a kezében van, szabad prédává válik a munkahelyek számára, az elhelyezkedési számok pedig a terület rendkívüli hatékonyságáról árulkodnak, és arról, hogy a fejlődésnek folyamatosan megvan a maga munkahelyteremtő készsége.

Lássuk akkor most tételesen az egyes régiókat, és a hiányszakmákat felsorolás szintjén.

Észak-Magyarország: Gépi forgácsoló, Ipari gépész, Kőműves, Villanyszerelő, Asztalos, Autószerelő, Hegesztő, Festő, mázoló, tapétázó.

Észak-Alföld: Villanyszerelő, Gépi forgácsoló, Mezőgazdasági gépész, Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, Mechatronikai technikus, Ipari gépész, Hegesztő.

Dél-Alföld: Ipari gépész, Hegesztő, Szerszámkészítő, Villanyszerelő, Mezőgazdasági gépész, Gyakorló mentőápoló, Kőműves, Ács, Gépi forgácsoló, Mechatronikai technikus.

Közép-Magyarország: Ipari gépész, Szociális gondozó és ápoló, Gyakorló mentőápoló.

Közép-Dunántúl: Kőműves, Villanyszerelő, Gépi forgácsoló, Hegesztő, Épület- és szerkezetlakatos, Festő, mázoló, tapétázó, Szakács, Szociális gondozó és ápoló, Ács, Szerszámkészítő.

Nyugat-Dunántúl: Ács, Hegesztő, Gépi forgácsoló, Szociális gondozó és ápoló, Kőműves, Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, Villanyszerelő, Kárpitos, Virágkötő és virágkereskedő, Szerszámkészítő, Női szabó, Festő, mázoló, tapétázó.

Dél-Dunántúl: Villanyszerelő, Hegesztő, Gépi forgácsoló, Ipari gépész, Ács, Épület- és szerkezetlakatos

Forrás: melyiksuli.hu

Hozzászólások itt: “Ezek a hiányszakmák Magyarországon 2019-ben

Hozzászólás lezárva.