fbpx

Hogy változik meg az OKJ 2020-ban, és mit érez ebből, aki tanulni szeretne?

2019 tavasza környékén kezdtek el pletykálni arról, ami egyébként már egy ideje a levegőben lógott: megváltozik az ország felnőttképzési rendszere, vagyis az OKJ. Ez a képzési forma fennállása alatt több tízezer embert juttatott piacképes tudáshoz, és szakmai végzettséghez, és bár a mostani változás igencsak radikális lépésnek tűnik, valójában nem az első, mely lezajlott a magyar felnőttképzési piacon.

Egy rendszer, megannyi változás

Az OKJ, története során számtalan módosításon, ráncfelvarráson, modernizálási kísérleten, szűkítésen, szigorításon és enyhítésen esett át. 2005-ben, 2011-ben, 2013-ban, és most 2020-ban is jelentős változások következtek, és következnek majd be, és a mostani módosítások, bár jelentősek lesznek, korántsem egyediek. A 2008 előtt nagyjából 900 (!) különböző szakképesítés volt megszerezhető a rendszerben (csak viszonyításképpen, Németországban összesen 300 db van), ezt akkor nagyjából a felére csökkentették, de a szám ismét növekedni kezdett. Jelenleg 770 körül jár, ám a 2020-ban érvénybe lépő új szabályozás messze nem azt jelenti, hogy egyes területek majd kikopnak, mások felerősödnek, egyszerűen csak a felnőttképzés strukturáltsága változik majd meg. Ezt azonban kétségtelenül a tanulni vágyók is megérzik majd.

Miben áll a változás?

2020. szeptember 1-jétől a legtöbb OKJ-s szakmát csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt. A korábbi 27-el szemben 196 ilyen szakképesítés – “alapszakma” -, illetve szakképesítés-ráépülés szerepel az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendeletben. Lesz persze 73 résszaképesítés, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd elsajátítani, és amelyért minden esetben fizetni kell.

E számokból is kitűnik, hogy igen, vélhetően lesz olyan képzés, mely tökéletesen megszűnik jelenlegi formájában, megint mások több szakirányú ráépülésükkel olvadnak majd egybe, némileg vélhetően komplexebb tudást biztosítva, és lesznek olyanok, melyek egész egyszerűen a magánfinanszírozott lehetőségtől, és a viszonylag kényelmes felnőttképzési keretektől megfosztva, egyszerűen iskolarendszerűvé válnak. Ez utóbbi döntés egyébként nyilván némileg lekorlátozza majd a tanulni vágyók lehetőségeit, különösen azokét, akik munka és család mellett szeretnének újabb képesítést szerezni – akár kényszerből, akár lehetőségkeresésből – hiszen nekik nappali, vagy esti tagozaton kell majd bizonyítani.

Mit érez ebből, aki tanulni szeretne?

A felnőttképzés nem csupán azért volt népszerű az elmúlt években, mert lehetővé tett pl. hétvégi tanulási alkalmakat, így adva lehetőséget rá, hogy a dolgozó ne hiányozzon a munkahelyéről, hanem azért is, mert maga választhatta meg többek közt a képzés formáját is (már amelyik képzésnél erre lehetőség volt), így tulajdonképpen kényelmes helyzetben tört előre a bizonyítvány megszerzéséért. A jelen változások fényében a tanulni vágyók lehetőségei jelentősén leszűkülnek majd, és már most arra mernénk tippelni, hogy a rendszer bevezetését követően az esti tagozatú csoportok nagyobbik része telített létszámmal megy majd, míg a nappali tagozatos csoportokban sokkal inkább majd érettségi után járó fiatalokkal találkozunk.

Hogy miként néznek majd ki a továbbra is felnőttképzésben tanulható tanfolyamok átképzései, az megint egy jó kérdés. Ami biztos, hogy a leszűkült piac óriási versenyt indukálhat majd a felnőttképzéssel iskolarendszeren kívül foglalkozó magáncégek közt melynek eredménye egy idő után a kedvezményes lehetőségek egész tárháza lehet, addig azonban arra tippelnénk, hogy a jelentősen lecsökkent tanfolyami lehetőségek első körben a jelenlegihez képest inkább felfelé nyomják majd az árakat.

És akkor arról még nem is beszéltünk, vajon miként passzítják majd hozzá a döntéshozók az új OKJ-rendszert a munkaerőpiaci követelményekhez? Ha egy-egy munkahely, vagy munkakör speciális végzettséget, képzési ráépülést kíván, az a ráépülés azonban időközben megszűnt, akkor milyen mozgási lehetősége marad munkáltatónak, és munkavállalónak egyaránt?

Akárhogy is, az egészen biztos, hogy a cégek az érvényben lévő rendeletek szerint még 2020. december 31-ig a jelenlegi OKJ rendszer szerint indíthatják a képzéseket, a változás végleges dátuma pedig 2022. december 31-e lesz majd.