fbpx

Vállalkozónak lenni nem könnyű, alighanem ezt nem szükséges túlragozni, hiszen ilyen esetekben az ember „elesik” az alkalmazotti jogviszonyban meglévő előnyöktől, ugyanakkor azonban magasabb bevételre tehet szert, és szabadabban dolgozhat. A kérdés mindig az, megéri-e? Nos, a jelen írás éppen ez utóbbi kérdésre ad igenlő választ 5 kellemes előnyt figyelembe véve.

Teljeskörű felelősség

Elsőre talán nem hangzik túl csábítóan, és azok számára, akik nem szívesen hoznak döntéseket a munkájuk során, nyilván problémás is ez a pont, ugyanakkor gondoljunk bele, hogy mivel is jár pontosan ez a felelősség. Alkalmazottként a munkáltató fizeti utánunk a járulékokat, véd minket a Munka Törvénykönyve, ugyanakkor kevésbé, vagy ritkán van lehetőségünk saját kreativitásunkat, és ötleteinket belevinni a mindennapi munkába, hiszen napi nyolc órában alkalmazkodnunk kell egy már bejáratott munkahelyi struktúra folyamatába.

Vállalkozóként figyelmesebbnek kell lenni, hiszen itt mi fizetünk magunk után minden járulékot, minden döntést nekünk kell meghozni, és minden következményt is nekünk kell viselni, ami egy erőteljesen munkaerőpiaci öntudatra nevelő folyamat, hiszen itt nincs lehetőség ujjal mutogatni a másikra, amennyiben elsiklunk mondjuk egy adóbevallási határidő felett. Ugyanakkor vállalkozóként mi dönthetjük el, melyik munkát vállaljuk el, hol, és kikkel dolgozunk együtt, partnerekkel való együttműködés kapcsán szerves részei lehetünk a döntéshozatali folyamatoknak, ráadásul kreativitásunkat is van lehetőségünk megélni, és kiterjeszteni személyes projektjeink kapcsán.

Pénzügyi szabadság

Fentebb már érintettük ezt a pontot, ami tulajdonképpen szoros összhangban is áll a teljeskörű felelősség vállalásával. Vállalkozóként nem kell attól tartanunk, hogy gazdasági, vagy piaci problémák felmerülése miatt a munkáltató nem fizet, esetleg visszatart már megkeresett összegeket. Ezzel párhuzamosan mi kezeljük a saját vállalkozásunk számláit, hitelkártyáit, bankkártyáit, a teljes pénzügyi hálózatát, ami lehetséges ugyan, hogy jóval több adminisztratív feladatot ró ránk, ellenben mindig pontosan tisztában vagyunk az anyagi korlátokkal, a bevételi mutatókkal, és a pénzügyi terveink megtérülésével.

Ahhoz, hogy ez működőképes legyen, érdemes könyvelőt megbízni, ami megintcsak nagy előny az alkalmazotti jogviszonyhoz képest, hiszen itt a jelentések egyenesen hozzánk futnak be, vagyis minden, a pénzügyeket érintő ténnyel folyamatosan tisztában vagyunk. Vitathatatlan, hogy ez nem hangzik egyszerűen, jelentési kötelezettségek, adminisztratív szükségletek, és szigorú határidők váltogatják egymást, ám ezek útvesztőjében való eligazodáshoz szintén nagy segítséget nyújthat egy jó könyvelő.

Nincs cégen belül versenyhelyzet

Ez egy rendkívül fontos pont. Bizonyára mindannyian csöppentünk már olyan helyzetbe, amikor akár felettesünk, akár egy kolléga megkérdőjelezte, vajon a befektetett munka arányában valóban megérdemeljük-e a kapott fizetésünket. Egyéni vállalkozóként a befektetett munka és a bérfeszültség körüli esetleges viták megszűnnek létezni, hiszen kizárólag saját magunkkal szemben szükséges elszámolnunk. Abban az esetben, ha sok munkát fektetünk a vállalkozásba, az vélhetően a bevételeinken is meglátszik, ahogy az is, ha elhanyagoljuk a mindennapi teendőket.

Szorosan összefügg ezzel a ponttal annak ténye is, hogy egyéni vállalkozóként nem kell senkinek sem magyarázkodnunk. Nem minden munkának van azonnali eredménye és látszatja, és egy zsúfolt munkahelyen olykor előfordul, hogy viták támadnak ennek kapcsán, mondván, ahol nincs látszat, ott nincs munka sem, ami pedig felesleges és idegőrlő magyarázatokra sarkallja az embert, és szétzilálhatja a korábban egyébként jól és hatékonyan működő kollegiális viszonyt. Egyéni vállalkozó esetén ettől nem kell tartanunk.

Gyógyír a kiégésre

Társadalomszociológiai kérdéskörként merült fel néhány évvel ezelőtt, hogy a vállalkozói lét, épp a fentebb már leírtaknál is fogva nagyban megelőzheti a Burnout-szindróma, vagyis a kiégés kialakulásának tüneteit. A vállalkozói léthez önbizalom, kitartás, szorgalom és tehetség is szükséges, azonban a folyamatos kihívások és megoldandó feladatok – bár kétségtelenül fárasztóbbak, mint a napi nyolc órás, kiszámított munkavégzés – hosszútávon késleltethetik a szellemi és fizikai kifáradást.

Nyilvánvaló, hogy ezzel szemben, aki jól bírja a monotonitást, nem kedveli a kihívásokat, és nem bír túlontúl magas sikerorientáltsággal, számára talán előnyösebb egy biztonságos mindennapokat nyújtó alkalmazotti közeg, alapjaiban tehát kijelenthető, hogy a vállalkozói lét választásához szükségesek alapvető személyiségjegyek, melyek hiányában vélhetően nem sok örömet lelnénk majd az itt felsorolt előnyökben sem.

Az időbeosztás

Egy vállalkozói tanfolyamon az előadó a következőt mondta: „a vállalkozói lét azt jelenti, hogy te döntöd el, mikor és mennyit dolgozol.” Valóban így van. Szerteágazó kutatások bizonyították már, hogy személyenként teljesen eltérő, mikor vagyunk szellemileg a legfrissebb állapotban. Akad, aki korán reggel, mások inkább éjszaka. Alkalmazottként kénytelenek vagyunk belesimulni a munkáltató által szabott munkarendbe függetlenül attól, hogy abban az intervallumban saját szellemi frissességünk éppen csúcson van-e, vagy sem. Vállalkozóként viszont adottak a lehetőségeink, hogy saját értékítéletünk szerint saját életritmusunkhoz és frissességünkhöz alkalmazkodjunk.

Arról nem beszélve, hogy munka és magánélet arányát is olajozottabban leszünk képesek vállalkozóként kezelni, hiszen tudatosságra törekedve megszabhatjuk, hogy mikor tartunk szabadnapot, melyik estéinket töltjük családunkkal, barátainkkal, és akár azt is, hogy az ő távollétükben a hétvégénket inkább munkavégzéssel töltjük. Azonban, ahogy minden korábbi pontnál, itt is fontos megfogalmaznunk, hogy vállalkozónak lenni minden esetben személyiségfüggő, és ahogy az alkalmazotti jogviszony nem alkalmas minden személyiségtípus számára, úgy nyilván a vállalkozói lét sem.

Éppen ezért fontosak azok a képzések, melyeket a SZÁM-PONT Kft. is kínál olyanok számára, akik érzik magukban az ambíciót, hogy végre önállóan valósítsák meg kreatív ötleteiket. További információkért kattints ide!