fbpx

Évről-évre számos statisztika jelenik meg arról, hogy európai viszonylatban mi magyarok az idegen nyelvek ismerete terén mennyire le vagyunk maradva az átlagtól. Az idegen nyelv tanulása sokak számára egyfajta mumust jelent, elsajátíthatatlan ismeretet, vagy még inkább olyat, melybe tanulással töltött órák ezreit kell fektetniük ahhoz, hogy látható eredményt érjenek el vele. Kétségtelen tény, hogy megtanulni egy idegen kultúra nyelvét pénz- és időigényes folyamat, ugyanakkor számtalan tényező akad, melyek kutatásokkal alátámasztva mutatják, hogy mégis életünk hány különböző szegmensére lehet jótékony hatással.

Boldoggá tesz

Tudom, hogy ez elsőre rémesen általánosan hangzik, de gondoljatok bele, vélhetően Ti is sokkal magabiztosabbnak éreztétek magatokat az életben, amikor új tudást sajátítottatok el. Az emberi lélek alapbeállítása, hogy vágyik a katarzisra, az érzésre, hogy legyőztem az elém tornyosuló akadályokat, hogy ezáltal többnek tűnök a világ, és ami a legfontosabb, önmagam előtt is. Nyelvtanulás esetén ráadásul ez egy több rétegben jelentkező jótékony folyamat lehet.

Hogy miért? Nos, a nyelvtanulás a legtöbb esetben az alapoktól indít, és onnan lépcsőzetesen építkezik, jól elkülöníthető tanulási szegmensek szerint, vagyis ha kitartó vagy, akkor akár napról-napra, egy-egy új szó, vagy nyelvtani fordulat elsajátítása révén is érezheted önmagadon a jótékony változásokat, az ismeretanyag bővülését. Ez a folyamat automatikusan az önbecsülés növekedéséhez vezet, az „igenis, képes vagyok rá” érzést erősíti, mely alapvetően a boldogságérzet kiváltásáért vagy felerősítéséért felelős.

Mindig friss lehetsz

Egy olyan impulzív, és percenként az agyunkat információmorzsákkal bombázó társadalom és média esetén, mint ami mindennapjainkat meghatározza, rendkívül nehéz frissnek érezni magunkat, mert már a behatások puszta léte képes fásulttá tenni. A tanulás, és azon belül is a nyelvtanulás azonban olyan idegpályákat képes ingerelni, melyek használatával javítható a memória, ami logikus, hiszen számtalan területet mozgat meg, és ezáltal frissebbé varázsolja az agyunkat, mondhatni karbantartja azt.

Ráadásul egy 2017-es felmérés szerint a 65 év feletti magyarok közel 37%-a beszél valamilyen idegen nyelven, ennek a számnak közel a harmada pedig 50 éves kort betöltve sajátította el a nyelvismeretet, vagyis jól körvonalazódik a fenti bekezdésben leírt előny, ráadásul szorosan összekapcsolódva az előző pontunkkal is.

Karrierépítés

Ezt a pontot gyaníthatóan túlmagyarázni sem szükséges, az álláshirdetések 80%-a manapság is kér legalább alapszintű, de inkább középszintű nyelvismeretet, amennyiben pedig egy nagyobb, multinacionális vállalathoz pályázunk, gyakorlatilag érdemes tárgyalóképes szinten ismerni a kért nyelvet, ezen felül pedig akadnak munkaterületek (pl. bolti eladó, rendezvényszervező), ahol már csak a munka sajátosságaiból fakadóan is óriási előny lehet, ha legalább alapszinten beszéljük az angolt.

És akkor még nem is beszéltünk arról, ha a karriered külföldre hív, vagy csak egy nyaralás miatt látogatsz meg egy külföldi országot. Ez esetben is jóval magabiztosabban illeszkedhetsz be a kultúrába, amennyiben szót értesz az emberekkel, és csökken az a bizonyos elveszettség érzés, ami idegen nyelv ismeretének hiányában akaratlanul is felüti a fejét egy-egy kényesebb szituációban.

Döntésmechanizmus

Szintén egy tanulmány számolt be róla néhány évvel ezelőtt, hogy azok, akik beszélnek idegen nyelveket, gyorsabban képesek adott szituációban döntésre jutni. Ez az első két pontunkkal van kapcsolatban, hiszen a nyelvtanulás által megmozgatott idegpályák frissessége, memóriánk olajozottsága, valamint az ebből fakadó magabiztosság az, mely segít, hogy egy-egy szituációt hamarabb lássunk át, ezáltal rövidebb ideig tartó mérlegelést követően logikus döntést hozzunk.

A döntések természetesen meghatározzák akár a szakmai előmenetelünket is, vagyis jól látható, hogy a nyelvtanulás mellett felsorakoztatott indokaink mind-mind átfedésben, és szoros kapcsolatban állnak egymással. Ezt egyébként az Edinburgh-i Egyetem kutatói is megerősítették, továbbá annak tényét is, hogy a nyelvtanulás bizonyos mértékben „gátolja az öregedést”, pontosabban sokkal ellenállóbbá tesz a demencia korai kialakulásával szemben is.

Nyitottá, elfogadóvá tesz

Az egyik legfontosabb pont, hiszen rólunk, magyarokról számtalanszor elhangzik, hogy nem vagyunk egy túlontúl elfogadó, vagy befogadó nemzet, ugyanakkor a nyelvtanulás bepillantást enged más népcsoportok, országok hagyományaiba, kulturális sokszínűségébe, és ami a legfontosabb, az ott élő emberek gondolkodásmódjába, ez pedig elősegíti, hogy értsük szándékaikat, motivációikat, életfelfogásukat, amennyiben pedig értjük, sokkal könnyebben fogadjuk el a „másságukat” is.