fbpx

Bár a munkaerőpiac olykor hónapról-hónapra változik, akadnak szakmák, melyek elveszítik népszerűségüket, mások a piaci pozícióik gyengülése miatt kerülnek ki az érdeklődés fókuszából, ám előfordulnak olyan területek, melyek ellenállhatatlanul felfelé ívelő pályát futnak be, lendületük pedig nem, hogy nem látszik gyengülni, de olykor újabb és újabb perspektívát teremtenek egyes iparágakon belül a vállalkozó szellemű munkavállalók számára.

E szakmák nagyrészt a technológiát érintő szakágak közül kerülnek ki, ami alighanem senkit sem lep meg, digitalizált világunk átalakulóban van, az online tér szép lassan, olykor akár észrevétlenül is megfosztja pozíciójától az offline teret, ugyanakkor ennél fogva – több pozitív tulajdonságával együtt – képes munkahelyeket, és vadonatúj munkaköröket is teremteni. Jelen írásban most az egyik legnépszerűbb képzést, a szoftverfejlesztő területének pozitívumait emeljük ki, hiszen a képzés jelenleg akár távoktatásban is elérhető a SZÁM-PONT Kft-nél.

Az IT szektoron belül a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek

Magyarországon jelenleg közel 70 ezer betöltetlen állás várja gazdáját, ebből átlagban nagyjából 20-25-30 ezer az informatikai szektorban hirdeti a pozíciót, ennek olykor legalább 60-70%-a szoftverfejlesztőket keres, és ezek a hirdetések egyáltalán nem korlátozódnak kizárólag IT-cégekre. Egy jó szoftverfejlesztő akár a pénzügyek világában, akár a logisztikában hasznos csapattag lehet, így a következő pozíciók népszerűek: szoftvertesztelő, információbiztonsági szakember, vállalatirányítási rendszerek támogatója, vagy épp webfejlesztő.

A szoftverfejlesztőt megtalálja az állás

A fejvadászcégek tömegével igyekeznek teljesíteni az informatikai területen üres pozíciókkal rendelkező vállalatok megbízásait, és ez most nem is kifejezetten csak a szoftverfejlesztőkre vonatkozik. Ha valaki regisztrál informatikusi végzettséggel a különböző álláskereső portálokra, számíthat rá, hogy közvetlen megkereséseket kap egy munkerőközvetítéssel foglalkozó szakembertől. Ezt persze nem mindenki veszi szívesen, ugyanakkor óriási könnyebbséget ad, hiszen előfordulhat olyan helyzet is, hogy a munkakereső válogathat a neki leginkább tetsző állások között.

Budapest a szoftverfejlesztők Mekkája

Az informatika terén a munkaerőpiac igencsak egyenetlen, és teljes mértékben főváros-központú Magyarországon. Állásközvetítő portálok értékelései szerint a megkereséseik közel 99%-a Budapesten belülről, vagy annak szűk vonzáskörzetéből érkezik. Ennek hatására egy folyamatos migráció figyelhető meg a szakmán belül, a vidéken élő, megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek a főváros irányába vándorolnak, és nem csupán azért, mert ott érhetőek el a jobb állások, hanem azért is, mert jelentős különbségek mutatkoznak a fizetések, és a béren kívüli juttatások tekintetében is.

Korrekt fizetések

Informatikusként a kezdőfizetés általában bruttó 300-350 ezer forint környékén mozog, de persze ez is eltérő lehet felfelé és lefelé az adott szektor szokásrendszere szerint, de ha megvizsgálunk egy szoftverfejlesztőt, akkor azt látjuk, hogy még pályakezdőként is 350-400 forintos bruttó fizetésről indul, ami aztán néhány éven belül a tapasztalattal, és az előrelépés folyamatos lehetőségével együtt akár 1,3-1,4 millió forintos bruttó havi jövedelemig is felkúszhat, ha pedig valaki csoportvezetőként egy multicégnél helyezkedik el, akár ennél is többet vihet haza, esetenként 1,5-1,6 millió forintot.

Nem szükséges felsőfokú végzettség

Egy OKJ-s szoftverfejlesztő képzéshez elhivatottság, a szakma iránti érdeklődés, a technológia szeretete, és egy középiskolai érettségi szükséges csupán. Korábban elvárás volt, és jól mutatott, ha valaki a BME-n szerezte ezirányú diplomáját, de mióta ilyen elképesztő hiány van szoftverfejlesztő szakemberekből, a cégek manapság már nem veszik szigorúan a végzettség meglétét, egyes egyedül az angol nyelvtudást szokás kitétellé tenni, de ez egyébként is elengedhetetlen, ha valaki ezen a területen kíván elhelyezkedni. Sőt, az Egyesült Államokban jelenleg ott tart már az ipar, hogy a teljes piacon dolgozók 15%-nak semmiféle végzettsége sincs, amatőr szintről küzdötte fel magát. Itt persze mi még nem tartunk, de az tény, hogy szoftverfejlesztőnek ráadásul akár már távoktatásban, kényelmesen is tanulhatsz, például nálunk, a SZÁM-PONT Kft-nél is.