fbpx

Korábban mi is beszámoltunk már róla, és gyakorlatilag hónapok óta erről szólnak a magyar felnőttképzés legfontosabb hírei: 2020. december 31-től alapjaiban változik meg az OKJ-rendszer, annak struktúrája, és szabályozása, aminek egyik legfontosabb intézkedése, hogy a jelenlegi közel 760 OKJ szakmából nagyjából 200 marad csupán, lesz, amelyik megszűnik, lesz, amelyik kizárólag iskolarendszerben válik tanulhatóvá, és oktathatóvá, de mindezeken túl is számtalan változás vár még ránk, melyekről talán kevesebb szó esik, így most összegyűjtöttük Nektek egy listába a legfontosabbakat.

Technikum és szakképzés

Ez ugyan még nem feltétlenül érinti a felnőttképzést, de fontos változás, hogy a jelenlegi formájában érvényben lévő szakgimnáziumok és szakközépiskolák helyett 2021. január 1-től szakképző iskolák és technikumok lesznek elérhetőek. Mindkettő egy-egy alapozó képzéssel fog indulni, ami egy éves lesz, ezt követi egy kétéves szakmai képzés, a technikumokban pedig két év alapozás után három szakmai év következik majd, ennek végén egyébként majd érettségit is lehet tenni.

Ösztöndíjak rendszere

Az új szabályozással némileg az ösztöndíjak rendszere is átalakul, melyet minden nappali tagozaton tanulónak elérhetővé kívánnak tenni, ezen túl pedig mindenki jogosulttá válik majd egy egyszeri, 150 ezer és 300 ezer forint közötti pályakezdési juttatásra, amint megszerezte a szakmát.

2021-től is ingyenes az első két szakképesítés

Szerencsére azon felnőttek, akik iskolarendszerben szeretnének szakmát tanulni, ahogy eddig, úgy 2021. januárjától is az első két szakmához ingyen juthatnak majd hozzá, ezeket a képzéseket – képzéstől függően – 2-3 év alatt kell majd abszolválni, az első két tanfolyam ingyenessége pedig nem függ majd attól, hogy valaki rendelkezik-e érettségivel vagy sem, vagy esetleg van-e diplomája.

2020 a dömping éve

Bizony, hiszen több mint 500 képzés esik ki az OKJ-ból, ami elképesztően nagy szám, és vélhetően lesznek olyan, mindössze 2-3 hónapos rövid képzések, melyek az átalakítással akár egy évesre is bővülhetnek, így a tavaszi, valamint az őszi hónapokban rengetegen akarnak majd vélhetően még az utolsók közt szakmát szerezni, így aztán a felnőttképzési cégek már javában készülnek egy ritkán látható dömpingre, a leendő résztvevők pedig csak egyet tehetnek, hogy igyekeznek mielőbb jelentkezni, nehogy a nagy érdeklődés miatt lemaradjanak.

A határ 2020 utolsó napja

Ezt már említettük, de érdemes még egyszer megerősíteni. A cégek a jelenlegi feltételek és szabályozás mellett már csak 2020. december 31-ig indíthatnak újabb csoportot, és azokat is legkésőbb 2022 év végéig le kell zárniuk. Az előrejelzések szerint kemény őszi hónapok várnak majd a felnőttképzőkre, hogy bírják majd kezelni az elképesztő mennyiségű jelentkezősereget.

73 szakképesítés marad

Jelen állás szerint OKJ-rendszerben mindössze 73 olyan szakképesítés marad csak, melyeket a jelenlegi formában, tehát önköltséges alapon lehet majd elsajátítani, iskolarendszeren kívül. Ez azzal is jár, hogy némileg korlátozódnak majd a munka és család mellett tanulni vágyók lehetőségei, hiszen nekik is nappali, vagy esti tagozaton kell majd bizonyítani.

Telítődnek az esti tagozatok?

A felnőttképzés nem csupán azért volt népszerű az elmúlt években, mert lehetővé tett pl. hétvégi tanulási alkalmakat, így adva lehetőséget rá, hogy a dolgozó ne hiányozzon a munkahelyéről, hanem azért is, mert maga választhatta meg többek közt a képzés formáját is (már amelyik képzésnél erre lehetőség volt), így tulajdonképpen kényelmes helyzetben tört előre a bizonyítvány megszerzéséért. A jelen változások fényében a tanulni vágyók lehetőségei jelentősén leszűkülnek majd, és már most arra mernénk tippelni, hogy a rendszer bevezetését követően az esti tagozatú csoportok nagyobbik része telített létszámmal megy majd, míg a nappali tagozatos csoportokban sokkal inkább majd érettségi után járó fiatalokkal találkozunk.

OKJ képzések és munkaerőpiac

Ez egyelőre a jelenlegi változások egyik legnagyobb és legégetőbb kérdése is. Vajon miként passzítják majd hozzá a döntéshozók az új OKJ-rendszert a munkaerőpiaci követelményekhez? Ha egy-egy munkahely, vagy munkakör speciális végzettséget, képzési ráépülést kíván, az a ráépülés azonban időközben megszűnt, akkor milyen mozgási lehetősége marad munkáltatónak, és munkavállalónak egyaránt?