fbpx

A jelenlegi veszélyhelyzet az élet gyakorlatilag minden területét érinti, különösen nagy kihatással van a tanulók, és tanulni vágyók helyzetére. Nem elég, hogy 2020. december 31-én gyökeres változások következnek – a rendkívüli helyzettől függetlenül – a felnőttképzésben, hiszen a jelenlegi OKJ-rendszer megszűnik, és jelentősen átalakul, egyszerűsödik, most az aktuális rendeletek miatt a tanulás hagyományos formáira sincs lehetőség. Megoldás persze mindig akad: ahogy mi magunk is minden képzésünkkel digitális tanrendű üzemmódba álltunk állt, úgy a képzéseken résztvevőktől is a helyzet más szellemiséget és módszertant kíván.

Most, hogy az emberek nagyobbik része otthonaikban tartózkodik, szinte természetes módon a tanulás is némileg akadályozottabb, hiszen az intézmények falain belülről a tanulási tér az otthonunkba helyeződött át, mely bizonyos szempontból legalább olyan kellemetlenségeket tud okozni, mint amilyen előnyökkel jár. Hiszen családi közegben vagyunk, ahol sokkal könnyebben vonja el bármi a figyelmünket, nehezebb koncentrálni, sőt, akár csak megtalálni azt az üres félórát, amikor nyugodtan és csendben le tudunk ülni a tankönyvvel a kezünkben. Éppen ebben igyekszünk most segíteni ezzel a rövidke útmutatóval.

Ezúttal te is szervező vagy!

Bizonyos fokig persze, de így van. A szokásos tanulási napirend felborulásával kénytelen vagy te magad is beszállni a tanulási körülményeid szervezésébe, ellenkező esetben a látszólag temérdek felszabadult idő egyszer csak rád telepszik. Nem szabad, hogy a szabadság illúziója megfertőzzön, és az egyébként értékes időt kizárólag chatelésre, filmezésre, sorozat maratonokra, vagy regények bújására költsd, hiszen bizonyos korábban vállalt kötelezettségeid nem szűntek meg azzal, csak az életterük változott meg. Bármilyen is a helyzet, ha épp egy tanfolyam résztvevője vagy, most sem szabad elfelejtened azt, hogy a saját céljaid elérése érdekében vállaltad a tanulást, és ezek a célok vélhetően nem változtak az átmeneti helyzet alatt sem, vagyis továbbra is küzdened kell.

A napirendedet te szabod meg!

A jelenlegi helyzet jóval nagyobb önállóságot követel meg mindenkitől. Ehhez elengedhetetlen egy viszonylag szigorú, ám reális, és követhető napirend elkészítése. A rutin fontos része az életünknek, enélkül kicsit elveszettnek érezzük magunkat általában. Normál hétköznapokon nincs ezzel igazán gond, sem teendő; a rutin a munkavégzés által észrevétlenül épül be az életünkbe, és szabja meg a követendő napirendet, jelen helyzetben viszont nekünk kell átvennünk az időnk beosztásának szerepkörét, ami egyfelől hálás, másfelől hálátlan feladat. Okvetlenül fontos, hogy a tanulást soha ne tömbösítve végezzük, ne térjünk el nagyban attól a formulától, amit az iskolában is megszoktunk, vagyis maximum 30-40 perc tanulás, 10-20 perc szünet, és figyeljünk rá, hogy iktassunk be legalább fél óra mozgást is.

Ki kell iktatnod a zavaró tényezőket!

Igen, ebbe a kategóriába bizony beletartoznak ez esetben a családtagok is. Fontos a környezetben élőkkel is megértetned, hogy neked tanulnod kell: attól még, mert most épp nem látszik, mikor tehetsz vizsgát az adott kurzusból, még nem jelenti azt, hogy a tananyag, amit megtanulsz, kárba veszne, sőt. Sose felejtsd el, hogy neked ez a célod, elengedhetetlen, hogy a családtagok akárcsak azzal is, hogy átvesznek tőled bizonyos feladatokat a tanulással töltött idődre, vagy egyszerűen csak magadra hagynak 3-4 órára, a célodat segítik elérni neked, és egy kapcsolatban egymás támogatása is kiemelten fontos – különösen a jelen helyzetben. Zavaró tényező persze több is akad, így igen, félre kell tenned a vírussal kapcsolatos hírek böngészését, a közösségi oldalakat, vagy a televíziót is. A tanulásra szánt idő a tanulásé, ha a család megteremti neked a nyugodt körülményeket, nem teheted meg, hogy nem a tanulásra szánod azt.

Mindig a nehezet vedd előre!

Ez nem változott, bizonyos tanulásmódszertani momentumokat még egy válsághelyzet sem ír felül, köztük az először-mindig-a-nehezet-tanulom elvét sem. Sőt, az osztályozási rendszert ebben az esetben még inkább érdemes annak a tananyagnak az elsajátításával kezdeni, ami nem csak nehezebb, de ami tőled is kimondottan távol áll, amit mondhatni kifejezetten utálsz. Ha nem így teszel, akkor tanulás közben folyamatosan ott lebeg majd a gyűlölt tananyag rémképe, ami majd csak arra vár, hogy egyszer nekigyürkőzz. Érdemes ezt előrevenni, és túlesni rajta, hiszen ha ezzel megvagy, a többi tulajdonképpen már csak játék, és ismétlés.

Használd ki az internetet!

Ez így elég tágan értelmezhető, pedig valójában csak annyit jelent, amennyit a mondat mutat. Miután életterünk nagyobbik része jelenleg online, nem pedig offline üzemmódban fut, ennek bizony hasznos pontjai is akadnak. Amióta elrendelték a veszélyhelyzetet, az internet nem csupán egy az életünket kiegészítő, hanem azt alapjaiban meghatározó tényezővé vált, ahol, ha lehet még inkább elérhető minden, amit egy tanuló csak szeretne. Tanulásmódszertani videók, motivációs videók, szórakoztató videók, rengeteg napról-napra ezrével bővülő – akár a tanuláshoz is használható – anyag vár rád, több, mint valaha korábban. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az oktatások – ahogy nálunk is – szintén online zajlanak, de az internet lehetőséget ad arra, hogy konferenciát tarts a csoporttársakkal, hogy így segítsétek egymást a tananyag feldolgozásában. Használj ki minden kínálkozó lehetőséget!