fbpx

2020. szeptember 1-jétől változik a felnőttképzési törvény, és ezzel együtt új szabályok vonatkoznak a tréning típusú képzést szervező intézményekre, mely új szabályok a képzési költségek esetleges átgondolására és a képzési dokumentáció meglétének felülvizsgálatára kényszeríti azon gazdasági társaságokat is, amelyek munkatársaik képzésébe fektetnek.

A Társasági adó törvény eddig elismert költségként tekintett a kifizető által viselt képzések költségére amennyiben az a vállalkozás érdekében felmerülő képzésnek volt minősíthető. A jövőben ennek a minősítését további kritériumokhoz is köti és csak a következő feltételek teljesülése esetén minősíti a Társasági adó törvény vállalkozás érdekében felmerült költségnek a képzésre kifizetett összeget:

  • Amennyiben olyan szervezet nyújtja a képzést, amelynek a jogszabályban meghatározott alapfeladata a képzés, vagy bejegyzett felnőttképzési tevékenységet végez. 
  • Valamint nyilatkozat formájában a képzést nyújtó tájékoztatást adott a képzési költséget fizető részére arról, hogy az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeit teljesítette.
    A felnőttképzést nyújtó szervezet továbbá köteles a nyilvántartási számát a képzési dokumentációban, szerződésben, valamint az általa kiállított számlán és más számviteli bizonylaton feltüntetni. 
  • Ezen kívül engedélyhez kötött képzés esetén az írásbeli felnőttképzési szerződés megléte is szükséges az elszámoláshoz.

A fentiek tükrében fontos, év közbeni változás, hogy az elszámolt képzési költségek tekintetében a feltételeknek való megfelelést a Társaság ellenőrizze, és a hiányzó dokumentációt a képzést nyújtó intézményektől, személyektől bekérje. Ezek hiányában ugyanis a képzési költségek a társasági adó szempontjából nem minősülnek elismert költségnek, így azokkal értékével a Társaság adóalapját növelni szükséges.

Amennyiben további kérdései merülnének fel a cikkel kapcsolatban, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot IDE KATTINTVA.