fbpx

Hogyan tanulj otthon a karantén időszakában?

Hogyan tanulj otthon a karantén időszakában?

A jelenlegi veszélyhelyzet az élet gyakorlatilag minden területét érinti, különösen nagy kihatással van a tanulók, és tanulni vágyók helyzetére. Nem elég, hogy 2020. december 31-én gyökeres változások következnek – a rendkívüli helyzettől függetlenül – a felnőttképzésben, hiszen a jelenlegi OKJ-rendszer megszűnik, és jelentősen átalakul, egyszerűsödik, most az aktuális rendeletek miatt a tanulás hagyományos formáira sincs lehetőség. Megoldás persze mindig akad: ahogy mi magunk is minden képzésünkkel digitális tanrendű üzemmódba álltunk állt, úgy a képzéseken résztvevőktől is a helyzet más szellemiséget és módszertant kíván.

Most, hogy az emberek nagyobbik része otthonaikban tartózkodik, szinte természetes módon a tanulás is némileg akadályozottabb, hiszen az intézmények falain belülről a tanulási tér az otthonunkba helyeződött át, mely bizonyos szempontból legalább olyan kellemetlenségeket tud okozni, mint amilyen előnyökkel jár. Hiszen családi közegben vagyunk, ahol sokkal könnyebben vonja el bármi a figyelmünket, nehezebb koncentrálni, sőt, akár csak megtalálni azt az üres félórát, amikor nyugodtan és csendben le tudunk ülni a tankönyvvel a kezünkben. Éppen ebben igyekszünk most segíteni ezzel a rövidke útmutatóval.

Ezúttal te is szervező vagy!

Bizonyos fokig persze, de így van. A szokásos tanulási napirend felborulásával kénytelen vagy te magad is beszállni a tanulási körülményeid szervezésébe, ellenkező esetben a látszólag temérdek felszabadult idő egyszer csak rád telepszik. Nem szabad, hogy a szabadság illúziója megfertőzzön, és az egyébként értékes időt kizárólag chatelésre, filmezésre, sorozat maratonokra, vagy regények bújására költsd, hiszen bizonyos korábban vállalt kötelezettségeid nem szűntek meg azzal, csak az életterük változott meg. Bármilyen is a helyzet, ha épp egy tanfolyam résztvevője vagy, most sem szabad elfelejtened azt, hogy a saját céljaid elérése érdekében vállaltad a tanulást, és ezek a célok vélhetően nem változtak az átmeneti helyzet alatt sem, vagyis továbbra is küzdened kell.

A napirendedet te szabod meg!

A jelenlegi helyzet jóval nagyobb önállóságot követel meg mindenkitől. Ehhez elengedhetetlen egy viszonylag szigorú, ám reális, és követhető napirend elkészítése. A rutin fontos része az életünknek, enélkül kicsit elveszettnek érezzük magunkat általában. Normál hétköznapokon nincs ezzel igazán gond, sem teendő; a rutin a munkavégzés által észrevétlenül épül be az életünkbe, és szabja meg a követendő napirendet, jelen helyzetben viszont nekünk kell átvennünk az időnk beosztásának szerepkörét, ami egyfelől hálás, másfelől hálátlan feladat. Okvetlenül fontos, hogy a tanulást soha ne tömbösítve végezzük, ne térjünk el nagyban attól a formulától, amit az iskolában is megszoktunk, vagyis maximum 30-40 perc tanulás, 10-20 perc szünet, és figyeljünk rá, hogy iktassunk be legalább fél óra mozgást is.

Ki kell iktatnod a zavaró tényezőket!

Igen, ebbe a kategóriába bizony beletartoznak ez esetben a családtagok is. Fontos a környezetben élőkkel is megértetned, hogy neked tanulnod kell: attól még, mert most épp nem látszik, mikor tehetsz vizsgát az adott kurzusból, még nem jelenti azt, hogy a tananyag, amit megtanulsz, kárba veszne, sőt. Sose felejtsd el, hogy neked ez a célod, elengedhetetlen, hogy a családtagok akárcsak azzal is, hogy átvesznek tőled bizonyos feladatokat a tanulással töltött idődre, vagy egyszerűen csak magadra hagynak 3-4 órára, a célodat segítik elérni neked, és egy kapcsolatban egymás támogatása is kiemelten fontos – különösen a jelen helyzetben. Zavaró tényező persze több is akad, így igen, félre kell tenned a vírussal kapcsolatos hírek böngészését, a közösségi oldalakat, vagy a televíziót is. A tanulásra szánt idő a tanulásé, ha a család megteremti neked a nyugodt körülményeket, nem teheted meg, hogy nem a tanulásra szánod azt.

Mindig a nehezet vedd előre!

Ez nem változott, bizonyos tanulásmódszertani momentumokat még egy válsághelyzet sem ír felül, köztük az először-mindig-a-nehezet-tanulom elvét sem. Sőt, az osztályozási rendszert ebben az esetben még inkább érdemes annak a tananyagnak az elsajátításával kezdeni, ami nem csak nehezebb, de ami tőled is kimondottan távol áll, amit mondhatni kifejezetten utálsz. Ha nem így teszel, akkor tanulás közben folyamatosan ott lebeg majd a gyűlölt tananyag rémképe, ami majd csak arra vár, hogy egyszer nekigyürkőzz. Érdemes ezt előrevenni, és túlesni rajta, hiszen ha ezzel megvagy, a többi tulajdonképpen már csak játék, és ismétlés.

Használd ki az internetet!

Ez így elég tágan értelmezhető, pedig valójában csak annyit jelent, amennyit a mondat mutat. Miután életterünk nagyobbik része jelenleg online, nem pedig offline üzemmódban fut, ennek bizony hasznos pontjai is akadnak. Amióta elrendelték a veszélyhelyzetet, az internet nem csupán egy az életünket kiegészítő, hanem azt alapjaiban meghatározó tényezővé vált, ahol, ha lehet még inkább elérhető minden, amit egy tanuló csak szeretne. Tanulásmódszertani videók, motivációs videók, szórakoztató videók, rengeteg napról-napra ezrével bővülő – akár a tanuláshoz is használható – anyag vár rád, több, mint valaha korábban. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az oktatások – ahogy nálunk is – szintén online zajlanak, de az internet lehetőséget ad arra, hogy konferenciát tarts a csoporttársakkal, hogy így segítsétek egymást a tananyag feldolgozásában. Használj ki minden kínálkozó lehetőséget!

Karanténoktatási mindentudó a SZÁM-PONT Kft-nél, avagy így tanulhatsz nálunk

Karanténoktatási mindentudó a SZÁM-PONT Kft-nél, avagy így tanulhatsz nálunk

A veszélyhelyzet miatt csak online tarthatunk képzést. A honlapunkon figyelemmel lehet követni, milyen képzéseket indítunk. Általánosságban elmondható, hogy olyan képzéseket, ami többnyire elméleti tudás megszerzésére irányul és nem szükséges hozzá orvosi alkalmassági igazolás.

Tanfolyamra jelentkezni a honlapunkon lehet:

Beérkező tanfolyami igény után minden résztvevőt

 • felkeresünk telefonon és
 • e-mailben is kap egy részletes tájékoztatót a tanfolyamról (mit tanul, mire jó ez a végzettség, jelentkezési lappal, ütemezéssel, ha valóban érdekli a képzés.

Tájékoztatjuk őket, hogy az elméleti oktatás online zajlik, ám ha van kötelező gyakorlat azt csak a járvány után tudja teljesíteni, továbbá az OKJ vizsga is csak a járvány után bonyolítható le, személyesen.

Akinek beérkezik a jelentkezési anyaga,

 • kap egy visszaigazoló email-t, hogy elfogadásra került a jelentkezése,
 • további teendőkről és az online oktatás menetéről a tanfolyam kezdete előtt 1 héten belül értesítjük.

Több online felületet használunk, annak megfelelően, hogy a tanáraink melyiket ismerik / szeretik, például:

 • Skype
 • ZOOM
 • Microsoft teams
 • Google.drive

A képzések online lebonyolításában már több éves tapasztatunk van,ezt most nagyon jól tudjuk kamatoztatni. Ez egy elég részletes leírás, ami segít nekik letölteni / telepíteni / fiókot létrehozni. Illetve oktató videókat is készítettünk hozzá.

Például a Skype esetén a levélben benne van, hogy hogyan vegyenek fel minket partnerként (minden csoportnak van egy oktatási koordinátora, akit el tudnak érni az adott eszközön), hogy a tanfolyam azonosító számával és nevével ellátott skype csoportba be tudjuk őket venni.

Tanfolyam első alkalmával megnyitjuk a tanfolyamot ugyan úgy, mint élőben is.
Itt a lebonyolításról szóban is tájékoztatja a résztvevőket a koordinátor, illetve technikai dolgokat is tisztázunk. (Hang / videó be – kikapcsolás, felvétel mentése, képek, fájlok megosztása)

Minden videóhívást az oktató indít az ütemezésben feltüntetett időpontokon.

Tudásbázis a tanfolyam alatt

Elektronikusan kapnak meg mindent a résztvevők, Google Drive-ra töltjük fel nekik a tananyagot, a tételsorokat, a mindentudót, az SZVK-t, a képzési programot és az órarendet is.

Fontos az online lét mellett, hogy a szerződéseknek aláírva meg kell érkeznie, mivel így lesz hivatalos.

 • A Felnőttképzési szerződést postai úton juttatjuk el aláírásra a résztvevőknek, gyakorlatot igazoló lapot kapnak még ebben a borítékban,
 • és küldünk egy válaszborítékot is, hogy a szerződésből visszaküldött példánnyal ne kelljen postára menni, csak a legközelebbi postaládáig. (felbélyegzett boríték)

Az oktatások alatt az oktatási koordinátorok rendelkezésre állnak, ha valami probléma lenne, az oktatási alkalom elején bejelentkezünk, hogy minden rendben van-e és lecsekkoljuk kik vannak jelen az oktatáson.

A modulzáró vizsgákat a járvány után személyesen írják meg, vagy teszik le gyakorlatban a résztvevők.

A tanfolyam elvégzéséről és a modulzárók sikeres teljesítéséről igazolást kapnak.
Ez igazolja az adott tanfolyam elvégzését, és szükséges az OKJ vizsga jelentkezéshez.

Tandíjfizetés:

 • Csak az első alkalom után kerül sor a díjbekérők kiállítására.
 • Havi részletben lehet fizetni.
 • Az utolsó, OKJ vizsga díját tartalmazó részletet csak a vizsgadátum kitűzése után kell befizetni.

Kollégáink mindenben segítik az érdeklődőket!

8 fontos változás az OKJ-rendszer 2020-as átalakításában, ami Téged is érint

8 fontos változás az OKJ-rendszer 2020-as átalakításában, ami Téged is érint

Korábban mi is beszámoltunk már róla, és gyakorlatilag hónapok óta erről szólnak a magyar felnőttképzés legfontosabb hírei: 2020. december 31-től alapjaiban változik meg az OKJ-rendszer, annak struktúrája, és szabályozása, aminek egyik legfontosabb intézkedése, hogy a jelenlegi közel 760 OKJ szakmából nagyjából 200 marad csupán, lesz, amelyik megszűnik, lesz, amelyik kizárólag iskolarendszerben válik tanulhatóvá, és oktathatóvá, de mindezeken túl is számtalan változás vár még ránk, melyekről talán kevesebb szó esik, így most összegyűjtöttük Nektek egy listába a legfontosabbakat.

Technikum és szakképzés

Ez ugyan még nem feltétlenül érinti a felnőttképzést, de fontos változás, hogy a jelenlegi formájában érvényben lévő szakgimnáziumok és szakközépiskolák helyett 2021. január 1-től szakképző iskolák és technikumok lesznek elérhetőek. Mindkettő egy-egy alapozó képzéssel fog indulni, ami egy éves lesz, ezt követi egy kétéves szakmai képzés, a technikumokban pedig két év alapozás után három szakmai év következik majd, ennek végén egyébként majd érettségit is lehet tenni.

Ösztöndíjak rendszere

Az új szabályozással némileg az ösztöndíjak rendszere is átalakul, melyet minden nappali tagozaton tanulónak elérhetővé kívánnak tenni, ezen túl pedig mindenki jogosulttá válik majd egy egyszeri, 150 ezer és 300 ezer forint közötti pályakezdési juttatásra, amint megszerezte a szakmát.

2021-től is ingyenes az első két szakképesítés

Szerencsére azon felnőttek, akik iskolarendszerben szeretnének szakmát tanulni, ahogy eddig, úgy 2021. januárjától is az első két szakmához ingyen juthatnak majd hozzá, ezeket a képzéseket – képzéstől függően – 2-3 év alatt kell majd abszolválni, az első két tanfolyam ingyenessége pedig nem függ majd attól, hogy valaki rendelkezik-e érettségivel vagy sem, vagy esetleg van-e diplomája.

2020 a dömping éve

Bizony, hiszen több mint 500 képzés esik ki az OKJ-ból, ami elképesztően nagy szám, és vélhetően lesznek olyan, mindössze 2-3 hónapos rövid képzések, melyek az átalakítással akár egy évesre is bővülhetnek, így a tavaszi, valamint az őszi hónapokban rengetegen akarnak majd vélhetően még az utolsók közt szakmát szerezni, így aztán a felnőttképzési cégek már javában készülnek egy ritkán látható dömpingre, a leendő résztvevők pedig csak egyet tehetnek, hogy igyekeznek mielőbb jelentkezni, nehogy a nagy érdeklődés miatt lemaradjanak.

A határ 2020 utolsó napja

Ezt már említettük, de érdemes még egyszer megerősíteni. A cégek a jelenlegi feltételek és szabályozás mellett már csak 2020. december 31-ig indíthatnak újabb csoportot, és azokat is legkésőbb 2022 év végéig le kell zárniuk. Az előrejelzések szerint kemény őszi hónapok várnak majd a felnőttképzőkre, hogy bírják majd kezelni az elképesztő mennyiségű jelentkezősereget.

73 szakképesítés marad

Jelen állás szerint OKJ-rendszerben mindössze 73 olyan szakképesítés marad csak, melyeket a jelenlegi formában, tehát önköltséges alapon lehet majd elsajátítani, iskolarendszeren kívül. Ez azzal is jár, hogy némileg korlátozódnak majd a munka és család mellett tanulni vágyók lehetőségei, hiszen nekik is nappali, vagy esti tagozaton kell majd bizonyítani.

Telítődnek az esti tagozatok?

A felnőttképzés nem csupán azért volt népszerű az elmúlt években, mert lehetővé tett pl. hétvégi tanulási alkalmakat, így adva lehetőséget rá, hogy a dolgozó ne hiányozzon a munkahelyéről, hanem azért is, mert maga választhatta meg többek közt a képzés formáját is (már amelyik képzésnél erre lehetőség volt), így tulajdonképpen kényelmes helyzetben tört előre a bizonyítvány megszerzéséért. A jelen változások fényében a tanulni vágyók lehetőségei jelentősén leszűkülnek majd, és már most arra mernénk tippelni, hogy a rendszer bevezetését követően az esti tagozatú csoportok nagyobbik része telített létszámmal megy majd, míg a nappali tagozatos csoportokban sokkal inkább majd érettségi után járó fiatalokkal találkozunk.

OKJ képzések és munkaerőpiac

Ez egyelőre a jelenlegi változások egyik legnagyobb és legégetőbb kérdése is. Vajon miként passzítják majd hozzá a döntéshozók az új OKJ-rendszert a munkaerőpiaci követelményekhez? Ha egy-egy munkahely, vagy munkakör speciális végzettséget, képzési ráépülést kíván, az a ráépülés azonban időközben megszűnt, akkor milyen mozgási lehetősége marad munkáltatónak, és munkavállalónak egyaránt?

Miért olyan népszerűek az OKJ gépkezelői jogosítványok?

Miért olyan népszerűek az OKJ gépkezelői jogosítványok?

Cégük legkeresettebb képzései közé tartoznak a különböző nehézgépkezelői jogosítványok megszerzésére vonatkozó tanfolyamok. Évről-évre számos megkeresést kapunk magánszemélyektől és cégektől egyaránt, ráadásul az ország legkülönbözőbb részeiről, úgyhogy bőven itt volt az ideje, hogy átnyújtsunk egy rövidke, de annál lényegretörőbb áttekintést arra vonatkozóan, miben rejlik vajon a gépkezelői jogosítványok elképesztő népszerűsége, és miért is lehet ez jó út a tanulni vágyóknak?

Mert gyors!

Valóban, most, hogy az OKJ rendszer óriási átalakítás előtt áll, és ennek az átalakításnak vélhetően éppen az igencsak rövid tanulmányi idővel bíró tanfolyamok esnek majd áldozatul, a gépkezelői képzések népszerűsége még inkább emelkedni látszik. Ezek a jogosítványok ugyanis ideális esetben akár 2 hónap alatt is megszerezhetők. A SZÁM-PONT Kft. választékában már olyan tanfolyamokat is talál, melyeket kellő tapasztalattal akár 1-1,5 hónap alatt is el lehet végezni.

Mert hiányszakma!

A Központi Statisztikai Hivatal megközelítőleg negyedévente közzéteszi a legújabb munkaerőpiaci statisztikákat, melyek többek közt a magyarországi betöltetlen állásokat is szigorúan számba veszik. Ezek a kimutatások pontos képet festenek arról, hogy az informatika mellett általában a gépkezelői szakma az, melyben folyamatosan nyílnak lehetőségek, és mindig akad betöltetlen állás, olyan kirívó esetek is előfordulnak, mikor egyidejűleg közel 17 ezer munkakör állt munkavállaló nélkül, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy a megfelelő végzettséggel játszi könnyedséggel el lehet helyezkedni e területen.

Mert emelkednek a fizetések!

Ez ráadásul nem az inflációnak, vagy minimálbér-emelésnek köszönhető, hanem egész egyszerűen egy a megürült álláshelyek által generált természetes folyamat, hiszen minden olyan szakmacsoportban törvényszerűen nőnek a bérek, ahol egyre nehezebb megfelelő munkaerőt keríteni. A gépkezelők esetében ráadásul a munkáltatók többsége magánkézben lévő nagyvállalat, akiket nem köt semmiféle állami megszorítás a bérek maximalizálására vonatkozóan, így bátran, a saját lehetőségeiken belül gazdálkodhatnak a bértárgyalásokon, és ez általában jóval magasabb fizetést eredményez a gépkezelők számára.

Mert könnyen teljesíthetők a bemeneti feltételek!

Valóban, gépkezelő bárki lehet, aki betöltötte a 18. életévét, rendelkezik a megfelelő egészségügyi alkalmassággal, ezen felül pedig minimum 8 általános végzettséget fel tud mutatni. Az természetes, hogy a gépészeti érdeklődés nagy előnyt jelent, de nem képez bemeneti feltételt, mindössze nagyban megkönnyíti a résztvevő számára a tanulást.

Mert gyakorlatorientált!

Ezt talán felesleges is megemlíteni, de mégis fontos. Egy ilyen tanfolyam esetében az elméleti oktatás minimális, és ez alapvetően így van jól, hiszen a jogosítvánnyal a résztvevő azonnal munkaképessé válik, vagyis akár napokon belül készen kell állnia, hogy beüljön egy nehézgép, vagy egy targonca volánja mögé, így a képzés törzsanyaga is érezhetően arra koncentrál, hogy ezt a lehető legnagyobb biztonsággal meg tudja tenni. Így aztán a képzés is előnyben részesíti a gyakorlati tudást, gyorsan és rendkívül hatékonyan képezve szakemberré a résztvevőt.

8 tipp a tanuláshoz, hogy sikeres vizsgázó lehess

8 tipp a tanuláshoz, hogy sikeres vizsgázó lehess

Mindannyian voltunk már vizsgaszituációban, és kétlem, hogy túl sokan lelkesedtünk volna érte. Látszólag szükségtelen stressz ez az életünkben, amit egy szükséges megmérettetés hoz magával. Felnőttképző intézmény lévén nem csak a tanulói oldalt, de a vizsgáztatóit és szervezőit is jól ismerjük, pontosan tudjuk, miként szükségeltetik tartanunk a lelket a csoportjainkban, hogyan győzzük meg őket, hogy a vizsgadrukk kezelhető, és miként adjunk tippeket arra vonatkozóan, hogyan álljanak a tanuláshoz.

Bizonyára mindenki ismeri az előszeretettel hangoztatott közhelyet: meg kell tanulni járni, mielőtt az ember futni kezd. Ez bizony a tanulásra is tökéletesen igaz, hiszen hosszú-hosszú évek alatt azt tapasztaltuk, hogy a vizsgáktól való félelmet sok esetben a rossz tanulástechnikai berögződések adják, melyeket vélhetően még valahol általános iskola környékén szedtünk magunkra. Általános igazság, hogy előbb tanulni kell megtanulni, és csak után, a megfelelő módszerek és trükkök együttes erejével már jóval könnyebben fogunk boldogulni bármilyen tananyaggal, ahelyett, hogy az egészet a hátunk közepére kívánnánk. Összegyűjtöttünk most Nektek egy csokorra való tippet, hátha ez majd segíti a sikerességeteket.

A tanulási időterv

Bármilyen furcsán is hangzik, egy tanfolyam elvégzéséhez igenis stratégiára van szükség, hiszen ez abban a pillanatban egy központi projekt az életedben. Vagyis meg kell határoznod, mi az, amiért tanulsz, mert ha ezt megfelelően tudatosítod magadban, akkor a nehézségek közepette elég lesz csak elővenned őket a fejedből. Nagyon fontos, hogy a tanulás folyamatos legyen, egyrészt, mert ennek köszönhetően hamar szerzel rutint a tananyagban, amit mindig egy állandó szinten tudsz tartani, ráadásul nem kell attól félned, hogy a tanulás elhanyagolása majd Damoklész kardjaként lebeg feletted a vizsga előtt. Az időterv ebben segít, a legjobb, ha a tanfolyam elején végigtekintesz a tananyagon, és beosztást készítesz magadnak, mikor, mit fogsz tanulni, és ehhez a tervhez igyekszel ragaszkodni.

A nehezet előre

Alighanem ez elég egyértelmű, az adott tananyag azon részeit vedd előre, melyekről tudod, hogy nagyobb nehézséget okoznak neked. Ha képes vagy tartani a terveket, és szilárdan él előtted a célod, akkor el fogod tudni sajátítani, mikor ez megtörtént, jelentős megkönnyebbülést érzel majd, ráadásul a sikerélmény plusz motivációd ad a vizsgához, illetve a hátralévő tananyagokhoz. Ide kapcsolódik még az ismétlés fontossága. Hacsak nem rendelkezel fotografikus, túlfejlett memóriával, akkor bármennyire is úgy véled, hogy egy elolvasás után rendben vagy az anyaggal, biztosra veszem, hogy tévedsz, így aztán tessék ismételni. Fontos azonban, hogy az ismétlést ne tanulásként éld meg, inkább csak olvasd a tananyagot, mintha egy jó könyvet lapozgatnál, mert ebben a tudatállapotban egészen másként működik az agy, és könnyebben rögzülnek az olvasottak.

Az ideális körülmények

Tanulni nem lehet kapkodva, a teendőid közti 5 perces szünetekben. A tanulásnak éppúgy meg kell teremteni a körülményeit, mint bármilyen más tevékenységnek. Ki kell tapasztalnod, mi az, ami neked könnyebbé és kényelmesebbé teszi a dolgot: lágy, halk zene? Fény, vagy félhomály? Esti tanulás, vagy hajnali? Ágyban fekve, vagy ülve az íróasztalnál? Rá kell jönnöd, hol a legideálisabb, és amennyiben családban élsz, ezeket a családodnak is figyelembe kell vennie. Nyugodtan kérd meg őket arra, hogy esténként engedjenek 1 órára egyedül lenni, mert akkor te magadra, és a tananyagra akarsz fókuszálni. Fontos a kommunikáció, hiszen azzal, hogy nem zavarnak, a környezeted is rengeteget tud tenni érted, és ugyanúgy az ideális körülményeid részévé válhatnak, mint a párnád, a tollad, vagy az íróasztalod.

A mozgás ereje

Sokan a tanulás előtt elfogyasztott jelentős koffeinmennyiségben látják a hatékonyság kulcsát, pedig a sport jóval többet segít. Mindössze egy félórányi intenzív mozgással (futás, biciklizés, vagy épp torna) endorfint termel a szervezeted, melynek óriási hatása van a kedélyedre nézve: frissnek, tettrekésznek, és főleg boldognak fogod érezni magad, ebben a hangulatban pedig az agytekervények is frissebbek, és az új tudásanyag is könnyebben rögzül. A mozgás a tanulás közben is jót tesz. Vagyis, amikor már úgy érzed, elfáradtál, és minden tagod elgémberedett, állj fel, csinálj néhány karkörzést, guggolást, sőt, ha teheted, sétálj egy kicsit odakint: a mozgás, és levegő együttesen kitisztítja az idegpályákat, és újult erővel csaphatsz bele ismét a tanulásba.

A tanulási-önismeret fontossága

Ahogy meg kell tudnod önmagadról azt, milyen körülmények közt szeretsz valójában tanulni, úgy arra is rá kell jönnöd, mi a te személyes tanulásid típusod: vizuális vagy csendes, auditív vagy épp magolós? A saját típusodba kell illeszkedned, mikor tanulsz, mert bármelyik másikba is fognál bele – még akkor is, ha úgy véled, az jobban tetszene, vagy hatékonyabb lenne – előbb-utóbb belefáradnál, mert nem éreznéd komfortosnak, annak pedig hosszú távon nem csupán az lesz a hatása, hogy nem rögzül a tudásanyag, de valósággal kiégsz majd a tanulásban.

A vita önmagunkkal

Egy apró kreatív trükk, amit mégis számtalan tanulástechnikával foglalkozó szakember ajánl. Ennek a lényege, hogy időről-időre akár véletlenszerűen is ellenőrző kérdéseket teszel fel saját magadnak hangosan, egy olyan anyagrésszel kapcsolatban, ami abban a pillanatban ködösnek tűnik, így viszonylag könnyen le tudod mérni, hol tátonganak még lyukak az ismeretanyagodban. A kérdést persze meg is kell válaszolnod magadnak, ami már csak azért is jó, mert gyakorlod a felelet közbeni hangosbeszédet, amivel javulhat a retorikád, megbarátkozol a saját hangoddal, és akár még a szókincsed is gyarapodik majd, arról nem beszélve, hogy mindezek a képességek igencsak jól jönnek majd, amikor ki kell állnod a vizsgabizottság elé felelni, vagy épp prezentációt tartani.

Az evés jelentősége

Ugyancsak apróságnak tűnik, pedig óriási hibát lehet elkövetni vele, ha az ember egy jól sikerült és kiadós ebéd után ül neki tanulni. Igen hamar fáradtnak, és fásultnak fogod érezni magad, egyrészt mert a telítettség érzés álmosító hatású, másrészt mert a szervezeted épp emészt, ami közben bizonyítottan lanyhul a koncentráció. Ha tanulsz, akkor közben maximum csipegess, de akkor is szőlőcukrot, csokit, vagy esetleg gyümölcsöt, ezekben megfelelő mennyiségű cukor is van, ami szintén képes serkentőleg hatni. Ráadásul, ha nekiállsz tanulni, akkor sokkal hatékonyabb, ha egyben tanulsz több órát, mintha reggel és este is leülsz 1-1 órára.

Használj puskát!

Mármint a tanuláshoz. Bizony, a puska egy kitűnő eszköz lehet a tananyag sarokpontjainak rögzítésére. A puskán a korlátozott hely miatt természetes módon nem fér el a teljes tananyag, így kénytelen vagy kizárólag azokat a momentumokat feltüntetni, melyekről tudod, hogy akár a teljes anyagrészt az eszedbe juttatják. Miközben ezt összeírod magadnak (akár többször is, sőt), az ismeretanyag sarokpontjai rögzülnek majd, így vélhetően arra se lesz szükséged, hogy elővedd a pad alatt a papírcetliket.

5 elengedhetetlen tulajdonság, mely a kiváló rendezvényszervező ismérve

5 elengedhetetlen tulajdonság, mely a kiváló rendezvényszervező ismérve

A rendezvényipar talán minden korábbi időszaknál inkább reneszánszát, vagy inkább csúcsidőszakát éli, manapság a könyvbemutatóktól a fesztiválokig gyakorlatilag minden terméket egy-egy rendezvény keretein belül mutatunk meg a nagyközönségnek. Egy olyan korban, amikor lényegében mindennek megvan a maga piaca, ez logikus döntésnek tűnik, és az is, ráadásul sokan ráeszméltek már rá, hogy a rendezvényszervezői szakma csak felerészben a szakmaiságról, sokkal inkább valami egész más, egyéni tulajdonságok és képességek összefüggő rendszeréről szól.

A SZÁM-PONT Kft. évek óta szervezi nagy népszerűségnek örvendő Kulturális rendezvényszervező képzését, ahol az első foglalkozások egyikén általában már nekünk szegezik a kérdést a résztvevők, mondjuk el, melyek azok a tulajdonságok, melyek egyszerűen nélkülözhetetlenek ehhez a pályához. Nos, íme, a mi ötös listánk, melyben most összefoglaljuk hosszú-hosszú évek tapasztalatát, azaz, ezek azok a nem is olyan titkos összetevők, melyek szerintünk felülírják a szakmai tapasztalatot, ugyanakkor persze azzal kiegészülve működnek a leghatékonyabban.

Kiváló kommunikáció

Szinte már nevetségesnek is tűnik leírni, de a kommunikáció a rendezvényszervező munkájának alapja, tudnunk kell hatékonyan tárgyalni, személyesen, telefonon és e-mailben is kapcsolatot teremteni, akár 1-2, akár több száz ember előtt tudnunk kell megszólalni, ráadásul nem is akárhogy, hiszen nagyon fontos a választékos megfogalmazás. Ez az eszköz nem csupán a szervezésben, de a rendezvénnyel járó marketingben is fontos segéderő lehet. A hatékony kommunikáció kapcsán az egyik legnehezebb feladat kétségtelenül az, hogy a beszédünk hitelesnek, természetesnek hasson, így érdemes sokat gyakorolni, hogy a bevett, mesterkélt párbeszédsablonoktól megszabaduljunk. Fontos megjegyezni, hogy az emberben persze ott van egy kódolt hajlam a kiváló kommunikációra, de ez a terület is, mint minden egyéb, rengeteg éles gyakorlással fejleszthető csak.

Improvizációs készség

Egy jó rendezvényszervező mindig világos tervvel rendelkezik az adott esemény kapcsán, ám fontos, hogy kellő rugalmassággal is viseltetik a tervek iránt, azokat nem tekinti mindenekfelett állónak, így, ha a körülmények úgy hozzák, képes attól eltérni, és akár helyben kitalálni a helyettesítő irányvonalat. Az improvizációra számtalanszor szükségünk lehet, hiszen megesik majd, hogy a rendezvényünk szervezése, vagy lebonyolítása során ütközünk áthidalhatatlannak tűnő akadályba, de ez a készség a hatékony kommunikációval is szoros kölcsönhatásban van. Az improvizáció együtt jár természetesen a rugalmassággal, valamint a megoldásközpontú gondolkodásmóddal, tulajdonképpen ezek nélkül nem is érvényesíthető hatékonyan.

Rendszerszemléletű gondolkodásmód

Fentebb már említettük a tervek fontosságát. Egy rendezvény stratégia, és folyamatterv nélkül gyakorlatilag semmit sem ér, ám a jó rendezvényszervező ezen is túlmutat, és olyan rendszerszemlélettel rendelkezik, mely már előre kalkulál az egyes fázisok lehetséges következményeivel. Ez egyébként nagyban csökkenti, hogy szükségünk legyen az improvizációs készségünk használatára, ugyanakkor, ha ez mégis bekövetkezik, azért is tudunk könnyedén, és hatékonyan reagálni, mert pontosan átlátjuk a rendszert, folyamatokat, és következményeket. A rendszerszemlélettel együtt jár, hogy ügyelünk a részletekre, hiszen ahogy mondani szokás, az ördög épp a részletekben lakozik, ami egy esetleg több száz embert mozgató rendezvény kapcsán hatványozottan igaz, vagyis a legjelentéktelenebbnek tűnő apróságokkal is tisztában kell lennünk.

Kreativitás

Akárcsak a kommunikációt, alighanem ezt sem szükséges túlmagyarázni. Manapság, amikor ilyen elképesztő rendezvénydömping telíti el a piacot, még inkább fontos, mint korábban, hogy kilógjunk a sorból, azt pedig akár témánál, akár formánál fogva leginkább kreativitásunk segítségével tudjuk megtenni. Ötletek, ötletek és ötletek mindenek felett, még akkor is, ha ezek egy része az előkészületi szakaszban esetleg végrehajthatatlannak tűnik. Innovatív megoldásokra, egyéni látásmódra van szükség akkor is, ha saját rendezvényről, és akkor is, ha egy a megrendelő számára való kivitelezésről van szó. Az már a következő lépés, hogy a kreativitást és ötleteinket szinkronba hozzuk az adott rendezvényre rendelkezésünkre álló infrastrukturális és pénzügyi feltételekkel, de ez még mindig könnyebb feladat, mintha kreatív ötletek nélkül futnánk neki egy nagy presztízzsel, és elvárásokkal bíró eseménynek.

Higgadtság és türelem

Talán sablonosnak hangzik, amit meg is értek, hiszen mégis melyik az a munkakör, vagy szakma, ahol nincs szükség higgadtságra és türelemre, ugyanakkor, ha lehet, a rendezvényszervezésre mindez hatványozottan igaz. Hogy miért is? Egy rendezvény esetén előfordulhat, hogy elképzelhetetlenül sok ember munkáját kell egyidejűleg koordinálni, partnerekét, beszállítókét, kiállítókét, előadókét, biztonsági személyzetét, a kollégákét, stb-stb, és bizony ez elképesztő felelősséggel jár, hiszen ha nem osztunk megfelelő és világos utasításokat (a fentebb már felvázolt stratégiánk, és előzetes tervünk szerint), illetve azokat nem ellenőrizzük vissza kellőképpen, akkor könnyen megakadhat a gépezet. Soha ne felejtsük el, hogy egy rendezvény rendkívül érzékeny műszer, ahol gyakorlatilag minden mozzanat egy másik mozzanatot tesz működőképessé, az összhang hiányában pedig könnyedén darabjaira hullik, márpedig egy ilyen komplex szituációt kizárólag kellő hidegvérrel lehet csak hatékonyan kezelni.

Ha van egy jó ötleted, miért nem építesz rá vállalkozást?

Ha van egy jó ötleted, miért nem építesz rá vállalkozást?

A SZÁM-PONT Kft. hosszú évek óta dolgozik azon, hogy munkájával segítse a vállalkozóvá váló, vagy már vállalkozóként dolgozó egyének mindennapi munkáját, boldogulását, szakmai és piaci tanácsokon át közös erővel kiváltva sikerességüket. Számtalan tevékenységünk született e törekvés kapcsán, az érdeklődők ugyanúgy megtalálják képzési palettánkon a vállalati tanfolyamokat, mint sokrétű vállalati tanácsadásunkat, vagy épp a pályázatírásra, és pályázati tanácsadásra vonatkozó szolgáltatásainkat.

Ahhoz, hogy kellőképpen összefoglaljuk, miért is érdemes hozzánk fordulni, és miképpen néznek ki vállalati képzéseink, készítettünk egy videót, amiből ezekre a kérdésekre is választ kaphattok. Hiszünk benne, hogy a jó ötleteket nem lehet az asztal alá söpörni, hogy óvni, és öntözni kell őket, mint egy növényt, mely majd idővel, és szorgos munkával fává terebélyesedik, ami lédús gyümölcsöt ad. Tudjuk, hogy ehhez kitartás, szorgalom és kreativitás szükséges, de mi ott állunk majd a résztvevőink felett, hogy biztosítsuk a szakmai hátteret, így engedve teret jövőbeli terveiknek.

2001 óta valósítunk meg vállalati képzéseket a Dunántúlon – 2014-től országosan – az első években elsősorban informatika témában, később a piaci igényekhez igazodva folyamatosan bővítettük a képzési kínálatunkat.  Ma már az általános informatikai és nyelvi képzések mellett tréningek és szakmai, OKJ képzések szerepelnek a képzési kínálatunkban. Pályázati tapasztalatunk kezdetektől valósítunk meg folyamatosan kis – és nagyvállalati kategóriában egyaránt.

Melyek az alapvető különbségek egy főnök, és egy vezető közt?

Melyek az alapvető különbségek egy főnök, és egy vezető közt?

A múlt héten részletes cikkben vettük sorra, mely tulajdonságok a legfontosabbak ahhoz, hogy jó vezetővé váljunk, és a legjobbat tegyük cégünk piaci helyzetének megerősítése, és alkalmazottaink kiegyensúlyozott, és legfőképp motivált mindennapjainak biztosítása érdekében. Már akkor megemlítettük, hogy külön írást szentelünk majd annak, hogy külön válasszuk a vezető és a főnök fogalmaival járó esetleges tévedéseket, és megvizsgáljuk, mik is a jellemző és alapvető különbségek a kettő közt, és az miként befolyásolja egy cég működését.

Előrevetítjük, hogy a különbségek alapvetően apróságoknak tűnnek majd, ám egy teljes cég működését képesek javítani, vagy épp rontani, és alighanem nincs köztünk olyan, aki ez alapján a kritériumlista alapján ne lenne képes osztályozni saját felettesét, vagy épp önmagát, amennyiben kellő önkritikával rendelkezik. Fontos leszögezni azt is, hogy mindez nem végleges állapot, egy főnök válhat vezetővé, és sajnos egy vezető is főnökké, ez egy mindennapos tanulásból, és koncentrációból álló örökös és következetes munka, ám hosszútávon kétségtelenül megteremnek majd a befektetett energia gyümölcsei.

A főnök irányít, a vezető tanít

Az irányításra szükség van, de messzemenőkig nem mindegy, hogy azt miként tesszük, utasítások armadájába csomagolva, vagy jószándékú kérések mögé rejtve, melyek iránymutatóként, afféle tanításként hatnak az alkalmazottra nézve.

A főnök félelmet generál, a vezető lelkesedést szít

Egy főnök az elvégzendő feladat kapcsán a kudarc következményeit sorolja, fel sem mérve, hogy ezzel éppen a motivációt csökkenti, míg a vezető a sikerről beszél, és annak jótékony hatásait vetíti ki akár egyénre, akár cégre szabottan.

A főnök a hatalmon támaszkodik, a vezető a tiszteletért dolgozik

A kettő közt az óriási különbség, hogy a hatalom kényelmessé tesz, míg a tiszteletért minden egyes nap meg kell dolgozni, fent kell tartani, és a tisztelet az, ami a munkavállalóban lojalitást szül, és erős motivációt teremt a közös célok eléréséhez.

A főnök önmagában gondolkodik, a vezető a közösségben

A főnök „én”-ként hivatkozik a cégre, ezzel magának tartva meg az eredményeket, az igazi vezető azonban „mi”-ként hivatkozik, hiszen pontosan tudja, hogy a sikerek az alkalmazottak nélkül vélhetően nem következnek be, de biztosan nem ebben a formában.

A főnök érti a dolgát, a vezető szeretné, ha a többiek is értenék

A jó vezetőben megvan a tanító célzat, amire utaltunk is már, arra törekszik, hogy az alkalmazottakat felemelje a saját szakmaiságának szintjére, ugyanakkor nem felejti el, hogy ő maga is tanulhat tőlük, és mer is tanulni, valamint ezt szóvá is tenni.

A főnök másokat hibáztat, a vezető megoldást keres

A főnök szereti megkeresni az adott kudarc okát, és megnevezni, esetleg közszemlére tenni a bűnbakot, míg a vezető tudja, ki tehet róla, de a hibáztatás helyett inkább az adott képességek fejlesztésére, és a probléma átfogó kezelésére törekszik.

A főnök használja az embereket, a vezető fejleszti őket

A vezető tudja, hogy az alkalmazottak működtetik a céget, akkor is, ha ő maga a tulajdonos, az alapító, és az ötletgazda is egyben, emiatt tudja, hogy fejleszteni kell őket a saját és a köz érdekében is, a vezető ezzel szemben egyszerűen csak kihasználja a tulajdonságaikat.

A főnök mellett a munka robot, a vezető mellett kaland

A vezető tudja, hogyan tartsa fent a folyamatos, ám épp csak a kellő pressziót adó kihívást, a főnök egyszerűen csak elvárja a feladatok teljesítését, nem törődve vele, hogy azzal kapcsolatban az alkalmazottaknak érzelmeik is vannak.

A főnök elvár, a vezető példát mutat

A főnök szerint neki alanyi jogon jár a tisztelet, a vezető tudja, hogy folyamatos jó példával kell elöljárnia, ha azt fent akarja tartani, és tisztában van azzal is, hogy a jó példa ragadós, ez pedig nem csupán a szakmai döntésekben, de leginkább az emberi válaszokban mutatkozik meg.

10 tévhit az álláskeresésről

10 tévhit az álláskeresésről

Lassan-lassan megszokhatjátok majd tőlünk, hogy igyekszünk tanfolyamaink mellé olyan korszerű, és aktuális álláskereséssel, pályázatokkal kapcsolatos tanácsokat is megfogalmazni, melyek követésével csökkenthetővé válik a két munkahely közt félúton, a munkaerőpiacon töltött idő. Sajnos a mai napig azt látjuk, hogy az álláskeresés afféle mumusnak számít, és ez tulajdonképpen érthető, ugyanakkor attól, hogy mindenki csak túl akar lenni rajta, maga a pályázat, a jelentkezés, az önéletrajz, sőt, a részvétel az interjún is kapkodóvá, idegessé válik, ami sajnos magában hordozza a sikertelenség lehetőségét is.

Egy korábbi cikkünkben már adtunk tanácsot azzal kapcsolatban, melyek azok a kerülendő pontok az állásinterjú kapcsán, melyek elkövetésével jó eséllyel kigolyózzuk magunkat a további versenyfutásból, ezúttal pedig azt vizsgáljuk majd meg, melyek azok a tévhitek, amik a mai napig élénken élnek a magyar álláskeresők, vagy pályaváltoztatás előtt álló dolgozók gondolataiban, és melyeket végérvényesen levetkőzve szintén nagy mértékben növelhető a sikeresség lehetősége.

Minél több végzettséget tüntetek fel az önéletrajzban, annál nagyobb esélyem lesz

Abszolút értem a gondolatmenetet, de sajnos ettől az még hibás. Ha van esztergályos, újságíró, óvodai dajka, meg még ki tudja milyen papírom is, akkor abból világosan látszik, hogy az adott személynek nem sok fogalma van arról, mit is akar kezdeni magával a piacon, ha pedig az érdeklődési területeit így váltogatja, akkor előfordulhat, hogy a munkahelyeit is. Mindig, minden esetben kizárólag azokat a végzettségeket tüntessük fel, amelyek a megpályázott állás szempontjából relevánsak. Ha óvodai dajkának jelentkezünk, akkor lehetőleg valamilyen pedagógiai végzettséget írjunk az önéletrajzba.

Minél több álláskereső portálra regisztrálok, annál több ajánlattal keresnek majd meg

Szintén értem a logikát, de attól még hibás, aminek egyik oka gyakorlatilag az, hogy az álláskeresők 90%-a pontosan ugyanígy gondolkodik, emiatt ezeknek a portáloknak az adatbázisa tulajdonképpen csurig van, köztük pedig elvész az igazán jó munkaerő, mert a HR-nek már annyi ideje nincs egy-egy kiválasztási folyamat során, hogy a teljes adatbázist végigbogarássza. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a találati arány nagyjából 5% környéki, ami azt jelenti, hogy ebben a formában csak minden huszadik pályázó nyer el egy-egy pozíciót, vagyis erre várni valódi időpocsékolás.

Minden állásajánlatot meghirdetnek

Ugyan már, ezt ugye tényleg nem hisszük, hogy így van? Még manapság is – sőt, talán manapság hangsúlyosabban, mint korábban – a legtöbb állást szájhagyomány, és ismeretségi kör alapján töltik be, a pályázat el sem jut az álláskereső portálokig, mert mindenki szeret az egyszerűbb és megbízhatóbb megoldáshoz folyamodni. Mit tehetünk akkor? Egyszerű: ha van egy adott munkakör, amiben otthon éreznéd magad, akkor keresd meg az összes céget a környékeden, ahol foglalkoztatnak ilyet, és célzottan küld el nekik a pályázatod. A nagy része kukában végzi majd, de sosem tudhatod, hogy hol van épp üresedés, arról nem beszélve, hogy így csak a te önéletrajzod lesz az asztalukon, nem másik háromszáz pályázóé egy meghirdetett pozíció kapcsán.

A motivációs levél felesleges

Ha valóban az lenne, nem beszélnénk róla, sőt, nem is létezne. A motivációs levél, ahogy a neve is mutatja, azt kell megmutassa, hogy miért akarod azt az állást, és miért te vagy a legalkalmasabb jelölt. Ezt a két kérdést vélhetően az állásinterjún is felteszik majd neked, de ha itt szépen, logikus érvek mentén kifejted, a HR pedig érzi, hogy foglalkoztál vele, utánanéztél, nem pedig egy internetről lopott sablonszöveget használsz (mint az álláskeresők 90%-a), akkor nagyobb az esély rá, hogy behívnak egy személyes elbeszélgetésre.

A fizetési igény kapcsán szerényen kell fogalmazni

Miért kéne? Azért hívják fizetési „igénynek”, mert ez egy tárgyalási alap, ugyanakkor abból, amit mondasz, sok minden kikövetkeztethető. Ha túlságosan alá, vagy fölé lősz, akkor akár arra is gyanakodhatnak, hogy fogalmad sincs, ebben a pozícióban jelenleg milyen fizetést enged meg a piac, de tűnhetsz túlságosan magabiztosnak, vagy épp szerénynek is, ami szintén nem jó bemutatkozás. Bizony, ha olyan területre lépnél, ahol korábban még nem dolgoztál, akkor igenis érdemes némi kutatómunkát rászánni, és megismerkedni az ottani reális fizetésekkel.

A szakmai hátterem fog dönteni abban, hogy engem választanak-e

Csak részben igaz, de manapság már sokkal fontosabb, hogy milyen a személyiséged. Egy kedves, alázatos, ám kellőképpen magabiztos emberrel akkor is könnyebb együtt dolgozni, ha esetleg szakmailag nincs a csúcson, hiszen munka terén könnyű új ismeretekre szert tenni, beletanulni az adott munkakörbe. Amennyiben viszont szakmailag a topon vagy, ellenben soha nem hallgatod meg senki véleményét, flegma vagy és nyers, akkor eleve hátrányból indulsz, mert a HR is tudja, hogy egy ilyen emberrel meglehetősen nehéz hosszútávon együtt dolgozni.

Minél több helyre jelentkezem, annál nagyobb eséllyel találok

Dehogy, a nagy számok törvénye a munka frontján nem működik túl jól. Nem a beadott álláspályázatok száma számít, hanem egyrészt a minősége, másrészt a hely, ahova beadtad. Először okvetlenül azokra a helyekre küldd be, ahol a legszívesebben elhelyezkednél, aztán azokra, amelyeknél szintén nem bánnád, ha felvennének, a futottak még kategóriát pedig nyugodtan hagyd 1-2 héttel későbbre, míg a többiről elkezdenek csepegni a válaszok és értesítések.

Az álláspályázatban leírt minden kritériumnak meg kell felelnem

Ez gyakorlatilag kapcsolatban van azzal, hogy a személyiséged, vagy a szakmaiságod alapján vesznek majd fel. Ha a személyiséged megnyerő, és szimpatikus vagy, akkor nem lesz probléma, hogy a pályázatban felsorolt 6 kritériumból mondjuk csak 3-nak felelsz meg, de persze itt is számít, mik azok a kritériumok. Ha felsőfokú angol nyelvtudás napi szintű gyakorlására lesz szükséged, te pedig utoljára gimiben szólaltál meg angolul alapfokon, és még egy filmet sem nézel meg addig, míg nem jön ki szinkronnal, akkor jó eséllyel kipontozódsz, de reméljük, ez esetben volt annyi önkritika, hogy be sem adtad a jelentkezést.

Nincs idejük rá, hogy utánam nézzenek az interneten

A közösségi média korában élünk, az életünk egy részét online üzemmódban töltjük, szinte mindannyiunknak van digitális nyoma valahol a világhálón, és a cégek már jóval azelőtt elkezdték használni mindezt a jelöltek feltérképezésére, hogy neked arról tudomásod lett volna. Úgyhogy igen, mára bevett gyakorlat, hogy legalább Facebookon, esetleg Instagramon utánanéznek az embernek, hiszen – bár tudjuk, hogy a közösségi média ferdít – az ott látható fotók és posztok nagyon beszédesek lehetnek a személyiségedről. Ha kizárólag alkoholos üvegek társaságában, vagy esetleg kirívó pózokban, fürdőruhában készült fotókat posztoltál magadról, akkor az jó esetben nem fog túlságosan pozitív színben feltüntetni.

Mindegy, milyen e-mail címről küldöm az önéletrajzom

Talán nem is gondolnád, hogy mennyire nem mindegy. Egy puncimokus89@gmail.com, vagy egy lancdohanyos1991@freemail.hu e-mail cím benned bizalmat keltene? Nem hinném. Az e-mail cím ugyanúgy tanúskodik egy jelentkező komolyanvehetőségéről, mint a Facebookra posztolt fotók, és kiírások, így általában azt szoktuk javasolni, hogy álláspályázathoz érdemes egy külön e-mail fiókot létrehozni, ami kizárólag a nevetekből, és esetleg egy-egy számból álljon; a fantázianevek nevetséges benyomást keltenek. Ha mégis használjátok őket, nem kell majd csodálkozni, ha még visszajelzést sem kaptok a beküldött pályázatokra.

Mi az a HR audit és miben segítheti a céged működését?

Mi az a HR audit és miben segítheti a céged működését?

A SZÁM-PONT Kft. egyik legfontosabb törekvése, hogy folyamatosan megújuló szolgáltatásokkal, és egyre szélesebbé váló palettával legyen képes kiszolgálni a hozzánk forduló cégek, vállalkozások, és fejlődni, tanulni vágyó magánszemélyek igényeit is, éppen ezért a legkülönbözőbb szakmacsoportokba tartozó, akár eltérő finanszírozási lehetőségeket felvonultató OKJ-s és egyéb képzéseink, tréningjeink mellé olyan egyedülálló szolgáltatásokat nyújtunk, melyeket nem igazán találni meg más cégek portfóliójában.

A vállalati tanácsadás, a pályázatírás, az iroda- és terembérlési lehetőségek, a munkaerőpiaci ingyenes szolgáltatások, és a legkülönbözőbb szakmai napok mellett kifejlesztettünk egy HR audit névre keresztelt tevékenységi formát is, melynek keretében egy korábban fennálló, mikro-kis és középvállalkozások, nagyvállalatok jogszabályi előírásoknak való megfeleléshez kötött munkaerőtanácsadását végeztünk időszakos jelleggel, ám a terület olyan népszerűnek bizonyult, hogy érdemesnek tartottuk külön szolgáltatássá fejleszteni. De miről is van szó pontosan?

Mit is takar a HR audit?

A SZÁM-PONT Kft évek óta foglalkozik mikro-kis és középvállalkozások, nagyvállalatok jogszabályi előírásoknak megfelelő képzettséghez kötött munkaterületek felmérésével cégek számára. Mint oktató-és vizsgaközpont, naprakészek vagyunk a törvényi előírásokkal kapcsolatban. Ezzel a tudásunkkal, oktatásszervező tapasztalatunkkal segíthetjük az Ön és munkaügyi feladatokat ellátó munkatársa napi tevékenységét abban, hogy levesszük a vállukról ezt a speciális tudást és főleg figyelmet igénylő területet, ezzel időt és pénzt takarítva meg a cégnek.

A SZÁM-PONT Kft. által kifejlesztett audit-rendszer segítségével Ön átfogó képet kap a munkavállalók gépkezelő jogosítványairól.

 • Mely gépek kezelésére vonatkozik a rendelet?
 • Mely alkalmazottak hatósági jogosítványának érvényessége jár le 2016.06.30-án?
 • A munkavállaló végzettsége milyen jogosítványok megszerzését teszi lehetővé?
 • Gépek listája, amelyek az alkalmazottak által kezelhetőek.
 • Hogyan kerülheti el az akár milliós nagyságrendű büntetéseket?
Hogyan zajlik a gyakorlatban egy HR audit?

Képzettség és kompetencia felmérést végzünk egy kidolgozott audit tábla segítségével. Ehhez a felméréshez szükségünk van a teljes dolgozói állomány által betöltött munkakörökre. Ezeket az adatokat egy excel táblában kérjük be Önöktől. Az adatok ismeretében elvégezzük a megfeleltetést. FEOR számmal kitöltjük az aktuális jogszabályban szereplő munkakörökhöz tartozó előírásokat, majd javaslatot teszünk, megoldásokat kínálunk. Átvizsgáljuk, ellenőrizzük a cégnél dolgozók képzettséget igazoló dokumentumait, ezt megfeleltetjük a képzettségek jogszabályi előírásával.

Miért érdekelheti HR audit szolgáltatásunk az Ön cégét?

A felmérést követően az Ön cége kap a teljes dolgozói állományról egy képzési tervet is, mely segítségével tervezhetővé válnak évekre előre a továbbképzések, megújító vizsgák, stb. Amennyiben a cégvezetés úgy dönt, hogy mindezzel hosszútávon nincs kapacitásuk foglalkozni, mi mindezt átvállaljuk Önöktől. Évente elvégezzük az átvizsgálást az aktuális dolgozói állományra vetítve, illetve folyamatosan figyelemmel kísérjük a képzési igényüket. Ez egy hosszútávú partnerkapcsolat, melynek keretében jelentős befektetett munkát, energiát és pénzt spórolunk meg a cégének. Egyéni ajánlatkéréshez nincs más dolga, mint ide kattintva kitölteni űrlapunkat, és megvárni kollégáink jelentkezését.