Hogy változik meg az OKJ 2020-ban, és mit érez ebből, aki tanulni szeretne?

Hogy változik meg az OKJ 2020-ban, és mit érez ebből, aki tanulni szeretne?

2019 tavasza környékén kezdtek el pletykálni arról, ami egyébként már egy ideje a levegőben lógott: megváltozik az ország felnőttképzési rendszere, vagyis az OKJ. Ez a képzési forma fennállása alatt több tízezer embert juttatott piacképes tudáshoz, és szakmai végzettséghez, és bár a mostani változás igencsak radikális lépésnek tűnik, valójában nem az első, mely lezajlott a magyar felnőttképzési piacon.

Egy rendszer, megannyi változás

Az OKJ, története során számtalan módosításon, ráncfelvarráson, modernizálási kísérleten, szűkítésen, szigorításon és enyhítésen esett át. 2005-ben, 2011-ben, 2013-ban, és most 2020-ban is jelentős változások következtek, és következnek majd be, és a mostani módosítások, bár jelentősek lesznek, korántsem egyediek. A 2008 előtt nagyjából 900 (!) különböző szakképesítés volt megszerezhető a rendszerben (csak viszonyításképpen, Németországban összesen 300 db van), ezt akkor nagyjából a felére csökkentették, de a szám ismét növekedni kezdett. Jelenleg 770 körül jár, ám a 2020-ban érvénybe lépő új szabályozás messze nem azt jelenti, hogy egyes területek majd kikopnak, mások felerősödnek, egyszerűen csak a felnőttképzés strukturáltsága változik majd meg. Ezt azonban kétségtelenül a tanulni vágyók is megérzik majd.

Miben áll a változás?

2020. szeptember 1-jétől a legtöbb OKJ-s szakmát csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt. A korábbi 27-el szemben 196 ilyen szakképesítés – “alapszakma” -, illetve szakképesítés-ráépülés szerepel az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendeletben. Lesz persze 73 résszaképesítés, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd elsajátítani, és amelyért minden esetben fizetni kell.

E számokból is kitűnik, hogy igen, vélhetően lesz olyan képzés, mely tökéletesen megszűnik jelenlegi formájában, megint mások több szakirányú ráépülésükkel olvadnak majd egybe, némileg vélhetően komplexebb tudást biztosítva, és lesznek olyanok, melyek egész egyszerűen a magánfinanszírozott lehetőségtől, és a viszonylag kényelmes felnőttképzési keretektől megfosztva, egyszerűen iskolarendszerűvé válnak. Ez utóbbi döntés egyébként nyilván némileg lekorlátozza majd a tanulni vágyók lehetőségeit, különösen azokét, akik munka és család mellett szeretnének újabb képesítést szerezni – akár kényszerből, akár lehetőségkeresésből – hiszen nekik nappali, vagy esti tagozaton kell majd bizonyítani.

Mit érez ebből, aki tanulni szeretne?

A felnőttképzés nem csupán azért volt népszerű az elmúlt években, mert lehetővé tett pl. hétvégi tanulási alkalmakat, így adva lehetőséget rá, hogy a dolgozó ne hiányozzon a munkahelyéről, hanem azért is, mert maga választhatta meg többek közt a képzés formáját is (már amelyik képzésnél erre lehetőség volt), így tulajdonképpen kényelmes helyzetben tört előre a bizonyítvány megszerzéséért. A jelen változások fényében a tanulni vágyók lehetőségei jelentősén leszűkülnek majd, és már most arra mernénk tippelni, hogy a rendszer bevezetését követően az esti tagozatú csoportok nagyobbik része telített létszámmal megy majd, míg a nappali tagozatos csoportokban sokkal inkább majd érettségi után járó fiatalokkal találkozunk.

Hogy miként néznek majd ki a továbbra is felnőttképzésben tanulható tanfolyamok átképzései, az megint egy jó kérdés. Ami biztos, hogy a leszűkült piac óriási versenyt indukálhat majd a felnőttképzéssel iskolarendszeren kívül foglalkozó magáncégek közt melynek eredménye egy idő után a kedvezményes lehetőségek egész tárháza lehet, addig azonban arra tippelnénk, hogy a jelentősen lecsökkent tanfolyami lehetőségek első körben a jelenlegihez képest inkább felfelé nyomják majd az árakat.

És akkor arról még nem is beszéltünk, vajon miként passzítják majd hozzá a döntéshozók az új OKJ-rendszert a munkaerőpiaci követelményekhez? Ha egy-egy munkahely, vagy munkakör speciális végzettséget, képzési ráépülést kíván, az a ráépülés azonban időközben megszűnt, akkor milyen mozgási lehetősége marad munkáltatónak, és munkavállalónak egyaránt?

Akárhogy is, az egészen biztos, hogy a cégek az érvényben lévő rendeletek szerint még 2020. december 31-ig a jelenlegi OKJ rendszer szerint indíthatják a képzéseket, a változás végleges dátuma pedig 2022. december 31-e lesz majd.

Ezek a hiányszakmák Magyarországon 2019-ben

Ezek a hiányszakmák Magyarországon 2019-ben

A KSH minden évben nyilvánosságra hozza azon munkaterületek listáit, melyekre igen élénk kereslet mutatkozik a munkaerőpiacon, egész egyszerűen azért, mert adott szakmakörökben jóval kevesebb a megbízható és szakmailag is megfelelő munkaerő. Az okok persze igen mélyen gyökereznek, így ezt most természetesen nem kíséreljük meg részleteiben feltárni, egyszerűen csak megmutatjuk, hogy 2019-ben mely szakmákat érdemes tanulni, amennyiben valaki biztos munkahelyet szeretne magának.

A KSH felmérései természetesen régiónként, sőt megyénként is elérhetőek, de mindenképpen érdekes tendencia, ha mindezeket globális szinten vizsgáljuk. Arról már évek óta megosztó hírek jönnek, hogy a gépiparba mennyire nehéz megfelelő, és szakmailag felkészült munkaerőt találni, mert ez az egyik olyan terület, melynek végzett diákjai inkább külföldön keresik a boldogulást.

Ugyanígy igaz ez az olyan hiányszakmákra, mint a kőműves, a hidegburkoló, a villanyszerelő, vagy az asztalos, sok helyről hallani is panaszt éppen ház- vagy lakásfelújítás előtt álló családoktól, milyen nehéz jó szakembert találni, akit pedig igen, akad, hogy már másfél évre előre tele a naptárja.

A szociális szektorban is akadnak feltűnő lyukak. Legalább két olyan régió van az országban – Közép-Magyarország és a Nyugati-Dunántúl – ahol óriási hiány van Szociális gondozó és ápoló végzettségű szakemberekből. Ez a munka meglehetősen speciális abból a szempontból, hogy rendkívül nagyfokú elhivatottságot, empátiát és türelmet igényel, ezek pedig olyan tulajdonságok, melyekkel egy-egy tanfolyam résztvevőinek készen kell érkezniük, hiszen nem tanulhatóak.

A hiány persze az egészségügy területét is érinti, itt gyakorlatilag országos szintű hiány lépett fel gyakorló mentőápolókból. Ha a Szociális gondozó és ápoló képzés esetén azt mondtuk, hogy a szükséges kompetenciák messze nem mindegyike tanulható, úgy ez itt is hatványozottan igaz, nem hiába egy rendkívül sokrétű, és igencsak hosszú, több, mint 1 éves tanfolyamon zajlik a képzésük.

Fontos terület, melyet még nem érintettük, az informatika. A talán leginnovatívabb, folyamatosan fejlődő tudománytechnológiai ágazatban temérdek elérhető képzés létezik, nem hiába: akár CAD-CAM informatikusnak, akár Szoftverfejlesztőnek tanul az ember, gyakorlatilag, amint a bizonyítvány a kezében van, szabad prédává válik a munkahelyek számára, az elhelyezkedési számok pedig a terület rendkívüli hatékonyságáról árulkodnak, és arról, hogy a fejlődésnek folyamatosan megvan a maga munkahelyteremtő készsége.

Lássuk akkor most tételesen az egyes régiókat, és a hiányszakmákat felsorolás szintjén.

Észak-Magyarország: Gépi forgácsoló, Ipari gépész, Kőműves, Villanyszerelő, Asztalos, Autószerelő, Hegesztő, Festő, mázoló, tapétázó.

Észak-Alföld: Villanyszerelő, Gépi forgácsoló, Mezőgazdasági gépész, Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, Mechatronikai technikus, Ipari gépész, Hegesztő.

Dél-Alföld: Ipari gépész, Hegesztő, Szerszámkészítő, Villanyszerelő, Mezőgazdasági gépész, Gyakorló mentőápoló, Kőműves, Ács, Gépi forgácsoló, Mechatronikai technikus.

Közép-Magyarország: Ipari gépész, Szociális gondozó és ápoló, Gyakorló mentőápoló.

Közép-Dunántúl: Kőműves, Villanyszerelő, Gépi forgácsoló, Hegesztő, Épület- és szerkezetlakatos, Festő, mázoló, tapétázó, Szakács, Szociális gondozó és ápoló, Ács, Szerszámkészítő.

Nyugat-Dunántúl: Ács, Hegesztő, Gépi forgácsoló, Szociális gondozó és ápoló, Kőműves, Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, Villanyszerelő, Kárpitos, Virágkötő és virágkereskedő, Szerszámkészítő, Női szabó, Festő, mázoló, tapétázó.

Dél-Dunántúl: Villanyszerelő, Hegesztő, Gépi forgácsoló, Ipari gépész, Ács, Épület- és szerkezetlakatos

Forrás: melyiksuli.hu

Változásokat hozott a nyár a SZÁM-PONT Kft. életében

Változásokat hozott a nyár a SZÁM-PONT Kft. életében

A nyári hónapok a szabadságolások mellett számunkra mindig az őszi beiskolázási időszakra való felkészülést is jelentik.

Ez egyrészt intézményi változásokat jelentett az életünkben: vizsgaszervezői jogosultságot szereztünk az alábbi szakmákra:

 • Gépkezelő képzések
 • Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelő
 • Kazánkezelő
 • Nyomástartóedénygépész
 • Fakitermelő
 • Lakott területi fakitermelő
 • Hulladékgyűjtő és –szállító
 • Hulladékválogató és –feldolgozó

Mivel az első félévben beadott ajánlatok, pályázatok olyan volumenű növekedést jelentenek a vállalkozásunk életében, amit a jelenlegi állománnyal nem tudunk a tőlünk megszokott minőségben teljesíteni, így három terültre is új kolléga került a SZÁM-PONT csapatába.

Kerekes Zsanett felnőttképzési szakértő két fő területei a jogszabályi megfelelőség és a vállalati tanácsadás. Ezúton szeretném felhívni a figyelmét projektünkre: TOP-5.1.2 forrás keretében munkaerőpiaci tanácsadást nyújtunk Zala megyei vállalkozásoknak.

Kovács Krisztián kollégánk szakterülete az online marketing, így ezen tevékenységünk hatékonyságának növelését várjuk az őszi lakossági képzéseink területén.

Cseppán Adriána kolléganőnk a megyei kormányhivatalok ajánlattételi felhívásán sikeresen pályázott képzéseink lebonyolításáért felelős, a magazin harmadik oldalán látni fogja, hogy ez országos viszonylatot jelent.

Amire még szeretnénk felhívni a figyelmét: Vállalati tanácsadás projektünk kapcsán „szembejött” velünk a probléma, vagyis inkább igény, hogy foglalkozzunk a partner vállalatoknál jelentkező munkaerő-  hiánnyal.

Felnőttképzési tevékenységünkhöz kapcsolódóan munkaerőpiaci ingyenes szolgáltatást nyújtunk, mivel képzéseink bonyolítása során megismerhetjük a résztvevők előzetes végzettséget, a SZÁM-PONT Oktató Központban a szakmai végzettség megszerzése után segítjük őket a munkaerőpiacon az elhelyezkedésben.

Ezzel az utánkövetéssel azt gondolom, átfogóan kezeljük mind a munkavállalói, mind pedig partnercégeink problémáját.

Az ősz sok esetben az elmúlást szimbolizálja, de nálunk a SZÁM-PONT-ban mindig ilyenkor pezseg legjobban az élet – új képzések indulnak, új projektekbe kezdünk be. Egy éves a SZÁM-PONT Magazin, ezt az évfordulót pedig  egy másik újdonsággal köszöntjük:

Szeptemberben teljesen megújult a SZÁM-PONT honlapja, arculata. Az új kollégák új lendületet, új színt hoztak a mindennapjainkba – szó szerint is, hiszen amint látják a SZÁM-PONT logó is megváltozott. Málnás és még a nyári emlékek színeiben szerkesztettük a SZÁM-PONT Magazin harmadik számát, bemutatva a nyári időszak eredményeit, emlékeit és az ősz céljait.

Reméljük, a dolgos hétköznapokba hoztunk egy kis frissességet!

Milyen képzéseket tervezünk 2019 őszén?

Az őszi hónapokra tervezett képzéseinket a felnőttképzés várható változásához igazítottuk. Minden olyan OKJ tanfolyamot még az idei évben elindítunk, amely végzettség megszerzése munkakör betöltését befolyásolja.

Induló OKJ-s képzéseink teljes listáját IDE kattintva érik el, akárcsak a jelentkezés felületét!

Erre azért van szükség, mivel az alapszakmákat 2020-tól csak iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni, a felnőttképzés keretében rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések megszerzésére lesz lehetőség.

Mi eddig is vevőink igényeit szem előtt tartva alakítottuk ki képzési kínálatunkat és szolgáltatásainkat. A változások miatt fontos lenne, hogy lássuk, mik a jelenlegi képzési igények az Önök vállalatánál, mivel ezeket a képzéseket 2019-ben indíthatjuk utoljára.

Fogyasztóvédelmi referens szakmai nap

Az elmúlt évek gyakorlatát folytatva 2019 őszén
is megrendezzük Fogyasztóvédelmi referens
szakmai továbbképzésünket.

Tervezett témák:

 • A jog és a gyakorlat szimbiózisa: a fogyasztóvédelem, panaszkezelés a gyakorlatban.
 • Helyes kommunikáció a vásárlókkal, ügyfelekkel.
 • Üzleti, kereskedelmi, ügyfélszolgálati kultúra.
 • Mediáció a viták megoldásában.
 • Technikák, eszközök a jog hatékony gyakorlati alkalmazására.