fbpx

A SZÁM-PONT Kft. 2021-ben elindult munkaerő-piaci üzletágának keretén belül vállaltuk, hogy kis- és közepes nagyságú vállalkozások számára INGYENES HR AUDIT lehetőséget biztosítunk, annak érdekében, hogy felmérjük mennyire hatékony és munkajogilag megfelelő az auditált cég személyügyi tevékenysége.

Az auditban résztvevő vállalkozások köre a gépipartól az építőiparon át a turisztikai szektorig terjedt és közös jellemzőjük, hogy nehezen találnak szakképesített és / vagy szakmai tapasztalattal rendelkező jelentkezőket. 11 témakört terveztünk vizsgálat alá vonni, de a járványhelyzet miatti korlátozások végül 9 terület monitorozását tették lehetővé, amelynek az összefoglalója az alábbiakban olvasható:

Toborzás-kiválasztás területén elmondható, hogy a vizsgált cégek szinte minden lehetséges módszert és platformot kihasználnak a megfelelő munkaerő megtalálása érdekében. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nehezen megtalált és felvett munkavállalók munkahelyi beillesztésébe, betanításába már nem fektetnek ilyen nagy energiákat: a munkahelyi szocializáció sokszor esetleges, és nem előre meghatározott terv mentén valósul meg, így a próbaidőszak lejárta előtti teljesítmény-értékelések sem történnek meg maradéktalanul.

A képzések kapcsán azt tapasztaltuk, hogy óvatosan áldoznak pénzt és energiát a cégek erre a területre, mert egyre gyakrabban előfordul, hogy a piacképes szakismereteket megszerzett munkavállalóik elhagyják a céget; így többször csak a hatóságilag kötelező, illetve az új gépek, új módszerek betanítását célzó oktatásra koncentrálnak. De kiváló példát is láttunk a menedzsment tagjainak készségfejlesztésére.

A teljesítmény-értékelés területén lehetett a legtöbb fejlesztendő elemet beazonosítani: hiányoznak a munkatársak egyéni hozzáadott értékét figyelembe vevő, objektív, motiváló, mérhető szempontok alapján a vezető és beosztott között megvalósuló, kétirányú értékelő beszélgetések, amelyek alapját képezhetnék a jövőbeni béremelésnek (premizálásnak).

Az utánpótlás, tehetséggondozás témakörében láttunk szépen felépített, tudatos fejlesztési terveket, de összességében inkább az volt a jellemző, hogy a cégek nagy részénél nem gondolnak arra, hogy egy-egy kulcspozícióban foglalkoztatott munkavállalót hogyan tudnak pótolni egy esetleges táppénz, szabadság idejére, vagy kilépés esetén.

A juttatásokkal kapcsolatban elmondható, hogy minden cég igyekszik megfelelni a munkajogi és munkaerő-piaci elvárásoknak a bér és egyéb motivációs célzatú, béren kívüli elem biztosításakor: törekednek a versenytársaknál vonzóbb juttatási csomagok kidolgozására. Továbbá a munka- és pihenőidő biztosítása során is betartják a vonatkozó törvényi szabályokat, de a nehezen orvosolható munkaerő-hiányt egyre növekvő mértékű túlórákkal tudják csak áthidalni. A munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentációkat a cégek példásan használják, de pl.: a felelősségi köröket és feladatokat tisztázó munkaköri leírások nem minden esetben készülnek el professzionális tartalommal. 

A legnehezebb területen – kommunikáció – láttunk szép megvalósításokat: a munkáltatói brand-et erősítő, tartalmas és informatív honlapokat; a helyi közösségek munkáját támogató társadalmi felelősségvállalási programokat. Viszont nagyobb hangsúlyt lehetne helyezni a rendszeres, előre meghatározott programpontok mentén kiépített kommunikációs csatornákra a felső vezetéstől a munkavállalói szintig, illetve a dolgozóktól érkező folyamatfejlesztési javaslatok, valamint a munkahelyi elégedettséget – anonim módon – felmérő eszközök alkalmazására.

Amennyiben az audit során eltérést tapasztaltunk az ideális helyzethez képest, akkor – kisebb volumenű probléma esetén – rögtön tanácsot adtunk a javítást illetően, de ha a hiányosságot csak valamilyen HR eszköz bevezetésével lehetett orvosolni, akkor javaslatot tettünk a további együttműködésre annak érdekében, hogy a cég elvárásainak megfelelő HR alkalmazást tudjunk kifejleszteni és bevezetni.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és szívesen vállalná, hogy az Ön cégénél is lefolytassuk az INGYENES HR AUDIT folyamatát, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségen:

Babati Zsolt

munkaerőpiaci tanácsadó

hr@szam.hu

+36203257671