fbpx
Művezető képzés beharangozó

A feladatok mérete miatt a cégvezetők tradicionálisan azt képzelik, hogy folyamatfejlesztésre, valamint problémamegoldásra csakis a mérnökök, illetve a technikusok képesek, s a „normál” dolgozókra, valamint a művezetőkre nem is gondolnak, pedig hatalmas a szerepük nemcsak a vállalati folyamatok fejlesztésében, hanem a meglévő standardok betartásában is.

A folyamatfejlesztést magas szinten művelő vállalatok, mint például a Toyota felismerték azonban, hogy a vállalati szervezet különböző szintjein található dolgozók eltérő módon járulnak hozzá az értékteremtés folyamatához. A vezetés teendője az érték beépítése a tervezésbe, valamint olyan nyitott munkahelyi környezet megteremtése, mely bátorítja a kísérletezést és az azzal járó hibákból való tanulást. A középső vezetői szint feladata a folyamatokban megrejlő 3 „MU”, azaz az ingadozás (MURA), a túlterhelés (MURI), valamint a fő veszteségforrások (MUDA) megszüntetése. A legalsó szinten lévő többségének pedig elsődleges feladata a standardok kialakítása és betartása, valamint a veszteségforrások kiküszöbölése.

Egyszerűen nem elég azt gondolni, hogy az a személy, aki szakmailag jól végzi a munkáját, csoportvezetőként / művezetőként is megállja a helyét. Ahol nem fektetnek időt és energiát különösen a frissen kinevezett csoportvezetők képzésébe (időgazdálkodás, feladatok delegálása, számonkérése, PDCA akciók, egyszerű problémamegoldó technikák alkalmazása stb.), ott nő a stressz, folyamatos tűzoltó üzemmódban dolgoznak az emberek és bizony visszaesik mind a minőség, mind a hatékonyság.

Egy hatékonyan működő vállalat életében kulcsfontosságú a korszerű termelésmenedzsment eszközök gyakorlati alkalmazásának képessége középvezetői szinten, hiszen hosszú távon ez biztosítja számára a piaci előny megtartását. Művezető képzésünk erre készíti fel a résztvevőket. A művezetők, leendő csoportvezetők helyzetgyakorlatokon, munkahelyi életből vett szituációkon, esettanulmányokon keresztül tudatosíthatják és fejleszthetik vezetői készségeiket.

Művezető képzésünket azon vállalatok számára kínáljuk, ahol valamilyen vállalatirányítási rendszer, mint például SAP már működik és a dolgozói létszám eléri a 100 főt.

A Művezető képzés célja, hogy a termelési középvezetők megtanulják a gyakorlatban magas szinten alkalmazni a dolgozók irányításának készségeit, azzal a szemlélettel, amely egyszerre kezeli a folyamatokat, a teljesítményeket és az emberi tényezőket. A képzés tudatosítja a műszakvezetőkben azt, hogy kulcsszerepük és felelősségük van a vállalatnál, ezen belül a termelés sikeres irányításában biztonság, minőség és hatékonyság tekintetében.

Fontos, hogy a műszakvezető:
 • Értse és képviselje a vállalati küldetést, és azt közvetíteni tudja munkatársai felé a mindennapi munka során;
 • Elkötelezett legyen a munkahelyi biztonság, a minőség és a hatékonyság megtartása és fejlesztése iránt;
 • Tudatosítsa, hogy vezetői magatartása, példamutatása mintaként szolgál a nála lejjebb lévő dolgozói szintek felé;
 • Képes feladatokat delegálni és ellenőrizni azok végrehajtását
 • Legyen képes kezelni a konfliktusokat és a munkatársakat együttműködésre bírni a vállalati célok elérése érdekében
 • Értse és támogassa a PDCA módszert, vagy a 7 minőségügyi eszköz használatát a gyakorlatban
Képzési tematika dióhéjban:

A művezető szerepe és feladatai:

 • Menedzsment elemek (A PDCA ciklus)
 • Tervezés
 • Szervezés
 • Ellenőrzés

Termelékenységfejlesztés:

 • A termelékenység fejlesztésének módszerei dióhéjban
 • 5S és vizuális menedzsment
 • 7 fő veszteségforrás
 • Veszteségcsökkentés technikái (5 miért, 7 minőségügyi eszköz, Kaizen)
A művezető képzés oktatója:

Fehér Norbert
Folyamatfejlesztő, tanár

Norbert 1974-ben született Zalaegerszegen. A leansixsigma.hu tulajdonosa. 2004 óta foglalkozik folyamatfejlesztéssel, üzletviteli tanácsadással. 2014-től pedig e tevékenységgel párhuzamosan a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán Zalaegerszegen oktat kontrolling, lean logisztika, minőségügy, valamint változásmenedzsment témákban.
500+ LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztési projektet vezetett, illetve támogatott Magyarországon és Ukrajnában az elmúlt 14 év során elsősorban multinacionális hátterű termelő, illetve szolgáltató vállalatoknál, amelyek többek között az autóipar, az elektronikai-, a textil-, a faipar, az élelmiszeripar, valamint a nyomdaipar területén működnek.
Vallja, hogy ahol az ismétlődő tevékenységekről folyamatábrát lehet rajzolni, valamint azokkal kapcsolatosan elfogadható adatgyűjtő rendszer áll rendelkezésre, ott lehet és gyakran szükséges is a javítás.
Blogja a folyamatfejlesztésről: Lean Six Sigma Blog
Könyve a folyamatfejlesztésről: https://leansixsigmakezikonyv.hu/