fbpx
Önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséhez előírt gépkezelői szaktanfolyami képzések szervezése, vizsgák lebonyolítása

A SZÁM-PONT Számítástechnikai Szolgáltató és Oktató Központ Kft. mint képzőszerv 2018 decemberében megszerezte a jogot az Innovációs és Technológiai Minisztérium Képzési és Vizsgáztatási Hatósági Főosztályától a Közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséhez előírt gépkezelői szaktanfolyami képzések szervezésére, vizsgák lebonyolítására.

Képzéseinket, illetve hatósági vizsgáinkat a mindenkor hatályos közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21 .) GKM rendeletben foglaltak szerint szervezzük. Képzéseink, hatósági vizsgáink szervezése – bonyolítása során a közlekedési igazgatási feladatokkal összefüggő hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 382/2016 (XII.02) kormányrendelet alapján kiadott tantervi és vizsgakövetelmények és szabályzatok előírásait követjük. Mindezzel biztosítjuk Önnek a jogszabályok betartásával végzett biztonságos munka lehetőségét, a jogszabályi megfelelést!

Engedélyszám: KVH/62318-1/2018-ITM

Hatósági vizsga engedély

Miért fontos az előírt képesítések megszerzése?
 • Segíti Önt az elhelyezkedésben, illetve a munkahelye megtartásában. (Előírt végzettség hiányában az Ön munkáltatója nem vállalhatja a felelősséget)
 • Az államilag elismert OKJ-s szakképesítő vizsga nem minden esetben elég a gépkezelői munkavégzéshez.
 • Helyhez kötött üzemű munkagépek esetében csak a szakmacsoport szerinti OKJ-s bizonyítványt kell megszerezni. A SZÁM-PONT Kft. erre lehetőséget biztosít!
 • Mobil gépek esetében az OKJ-s bizonyítványon kívül gépkezelői jogosítványra is szüksége van a munkavállalónak.
 • A gépkezelői jogosítvány megszerzéséhez hatósági gépkezelői vizsgát kell tenni.
 • A gépkezelői vizsgát a Innovációs és Technológiai Minisztérium Képzési és Vizsgáztatási Hatósági Főosztályának szakmai vizsgabizottsága felügyeli. Innen származik a köznyelvben ismert neve: NKH-s vizsga.
 • Az NKH-s vizsgán gyakorlati feladatok szabályos végrehajtásával kell bizonyítani a vizsgázónak a gépkezelési jártasságát.
 • Gépkezelői hatósági vizsgát csak a szakmairánynak megfelelő OKJ-s bizonyítvány birtokában tehetünk, vagy ha rendelkezünk régebbi (2009. előtt szerzett) Könnyűgépkezelő, vagy Nehézgépkezelő OKJ-s bizonyítvánnyal.
Az NKH vizsgára jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
 • Érvényes személyazonosításra alkalmas okmány (pl. személyigazolvány) –lakcímkártya
 • OKJ-s gépkezelő bizonyítvány fénymásolata (A vizsgán a bizonyítványt eredetiben is be kell mutatni!)
 • Orvosi alkalmassági igazolás
Mi a különbség az OKJ bizonyítvány és a hatósági jogosítvány között?
 • Országos képzési jegyzékben szereplő szakképesítést adó bizonyítvány. Megszerzéséhez engedélyezett képzésen kell részt venni a hallgatónak, és OKJ vizsgát kell tennie. Az OKJ vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, központi tételsor alapján vizsgáznak a hallgatók. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hatóság adja ki. Az a bizonyos „kék” könyv.
 • Bizonyos építő- és anyagmozgató gépek kezelése csak gépkezelő jogosítvánnyal lehetséges. A jogosítványt gépkezelő vizsgán lehet megszerezni, vizsgára jelentkezni csak a gépcsoportra vonatkozó szakképzettség (OKJ bizonyítvány) birtokában lehet. A Nemzeti Közlekedési Hatóság adja ki.